Големите трапези по Великден са си истинско предизвикателство за стомаха, особено ако сме спазвали дългия пост преди това. Е, голямото ядене беше най-вече вчера, днес ще си дояждаме каквото е останало, а това, което пак ще ни остане, може да оползотворим с няколко лесни и вкусни рецепти.

Какво да правим с останалите яйца и козунаци

Какво да правим с останалите яйца и козунаци

Оползотворяване на остатъците

Идея за останалите боядисани яйца

Най-важното е да ги съхраняваме в хладилника, за да бъдат годни и безопасни за консумация. А ако вече няма с кого да се чукнем с тях, веднага им намираме друго приложение.

Сандвич с настъргано яйце

Трябва ни една филия пълнозърнест хляб, върху която намазваме меко авокадо, овкусяваме със сол и черен пипер, а след това отгоре настъргваме с ренде цяло сварено яйце. 

Сандвич с авокадо и яйце

Източник: iStock

Сандвич с авокадо и яйце

Мариновани яйца 

Приготвени по този начин, те могат да издържат до 30 дни в хладилник, вместо просто да ги изхвърлим след Великден. Обелваме сварените яйца и слагаме няколко в чист буркан. В съд на котлона смесваме 3/4 чаша оцет, още толкова вода (или сока от цвекло), малко нарязан лук, чесън или халапеньо и 1/2 чаша захар. Това е достатъчно за 6 яйца. Оставяме да заври и готвим докато лукът стане прозрачен, а захарта се разтвори. Оставяме да се охлади и заливаме яйцата. 

Дяволски яйца - лесен и вкусен начин да оползотворим останалите яйца от Великден

Дяволски яйца - лесен и вкусен начин да оползотворим останалите яйца от Великден

Перфектно предястие или лека вечеря

Салата Ница

Това е френският вариант на американската салата Коб, но със зелен фасул, риба тон и картофи вместо пиле, бекон и авокадо. Останалите съставки може да адаптираме спрямо вкуса си, но и твърдо сварените и нарязани на малки кубчета яйца са задължителна съставка.

Традиционно салатата се сервира в широка чиния, в която всичко е подредено едно до друго, без да се смесва, а отдолу се поставят листа зелена салата. 

Салата Коб

Източник: iStock

Салата Коб

Къри с яйца

За тази рецепта ни трябват 3-4 твърдо сварени яйца. Нарязваме на ситно лук, джинджифил и чесън в масло и добавяме куркума, кориандър, сол, черен пипер и други подправки по вкус. Готвим за 5-8 минути.

След това добавяме настъргани домати, магданоз и готвим за още няколко минути, докато течността от доматите се изпари. Добавяме още малко вода и оставяме на котлона, докато се сгъсти. Върху така получената смес слагаме сварените яйца, нарязани на половинки, пише Simply Recipes.

Снимка 713098

Източник: iStock

Идеи за останалите козунаци

Козуначени кексчета с плодове

Необходими са ни 250 г козунак, нарязан на малки парчета, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 80 г шоколад и 50 г горски плодове. Загряваме фурната на 200 градуса. В купа разбъркваме яйцата и млякото. Във форми за мъфини слагаме на дъното нарязания козунак и поливаме със сместа. Печем за около 20 минути. След това вадим от формите и като се охладят, поливаме с разтопения шоколад и горските плодове.

Нов живот за стария козунак

Източник: iStock

Нов живот за стария козунак

Козуначени бисквити

Приготвянето им е много лесно. Нарязваме останалия козунак на филийки и го запичаме във фурната, докато станат хрупкави. Може да ги потопим и в шоколад, ако си падаме по по-сладкото.

Защо на рожден ден се яде точно торта

Защо на рожден ден се яде точно торта

Тази традиция има изненадващо древен произход

Френски тост

За тази рецепта също нарязваме козунака на филийки, а след това ги потапяме в яйце и пържим в олио. Накрая гарнираме с шоколад или сладко по избор.