Големите трапези по Великден са си истинско предизвикателство за стомаха, особено ако сме спазвали дългия пост преди това. Е, голямото ядене беше най-вече вчера, днес ще си дояждаме каквото е останало, а това, което пак ще ни остане, може да оползотворим с няколко лесни и вкусни рецепти.
Идея за останалите боядисани яйца
Най-важното е да ги съхраняваме в хладилника, за да бъдат годни и безопасни за консумация. А ако вече няма с кого да се чукнем с тях, веднага им намираме друго приложение.
Сандвич с настъргано яйце
Трябва ни една филия пълнозърнест хляб, върху която намазваме меко авокадо, овкусяваме със сол и черен пипер, а след това отгоре настъргваме с ренде цяло сварено яйце.

Източник: iStock
Сандвич с авокадо и яйце
Мариновани яйца
Приготвени по този начин, те могат да издържат до 30 дни в хладилник, вместо просто да ги изхвърлим след Великден. Обелваме сварените яйца и слагаме няколко в чист буркан. В съд на котлона смесваме 3/4 чаша оцет, още толкова вода (или сока от цвекло), малко нарязан лук, чесън или халапеньо и 1/2 чаша захар. Това е достатъчно за 6 яйца. Оставяме да заври и готвим докато лукът стане прозрачен, а захарта се разтвори. Оставяме да се охлади и заливаме яйцата.
Салата Ница
Това е френският вариант на американската салата Коб, но със зелен фасул, риба тон и картофи вместо пиле, бекон и авокадо. Останалите съставки може да адаптираме спрямо вкуса си, но и твърдо сварените и нарязани на малки кубчета яйца са задължителна съставка.
Традиционно салатата се сервира в широка чиния, в която всичко е подредено едно до друго, без да се смесва, а отдолу се поставят листа зелена салата.

Източник: iStock
Салата Коб
Къри с яйца
За тази рецепта ни трябват 3-4 твърдо сварени яйца. Нарязваме на ситно лук, джинджифил и чесън в масло и добавяме куркума, кориандър, сол, черен пипер и други подправки по вкус. Готвим за 5-8 минути.
След това добавяме настъргани домати, магданоз и готвим за още няколко минути, докато течността от доматите се изпари. Добавяме още малко вода и оставяме на котлона, докато се сгъсти. Върху така получената смес слагаме сварените яйца, нарязани на половинки, пише Simply Recipes.

Източник: iStock
Идеи за останалите козунаци
Козуначени кексчета с плодове
Необходими са ни 250 г козунак, нарязан на малки парчета, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 80 г шоколад и 50 г горски плодове. Загряваме фурната на 200 градуса. В купа разбъркваме яйцата и млякото. Във форми за мъфини слагаме на дъното нарязания козунак и поливаме със сместа. Печем за около 20 минути. След това вадим от формите и като се охладят, поливаме с разтопения шоколад и горските плодове.

Източник: iStock
Нов живот за стария козунак
Козуначени бисквити
Приготвянето им е много лесно. Нарязваме останалия козунак на филийки и го запичаме във фурната, докато станат хрупкави. Може да ги потопим и в шоколад, ако си падаме по по-сладкото.
Френски тост
За тази рецепта също нарязваме козунака на филийки, а след това ги потапяме в яйце и пържим в олио. Накрая гарнираме с шоколад или сладко по избор.