Хлябът във всичките му разновидности и форми е едно от най-вкусните, но и предизвикателни кулинарни изкушения. Да си го приготвим домашен по традиционна рецепта отнема време и усилия, които в сегашното забързано ежедневие всеки би искал да си спести.

Френска лучена супа - ястието, спечелило любовта на крале и простолюдие

Френска лучена супа - ястието, спечелило любовта на крале и простолюдие

Каква е историята му и как да го приготвим

За щастие, особено в дните, когато не ни е много до готвене, на помощ идват бързите и лесни рецепти с малко съставки. И точно една такава има и за хлебчета, за които изобщо не е нужно да чакаме тестото да втасва.

И понеже нямаме много време за губене, направо минаваме директно към рецептата на Better Homes and Gardens за хлебчета, които се правят с точно три основни съставки.

Какво ни трябва

  • 1 чаша самонабухващо брашно (или брашно + 1½ ч.л. бакпулвер + ½ ч.л. сол)
  • 1 чаша кисело мляко (за предпочитане с висока масленост и гъста консистенция)
  • 1 яйце, леко разбито
Снимка 653186

Източник: iStock

Какво ги правим

Пускаме фурната да се загрява на 180 градуса и постиламе тава с хартия за печене.

След това в купа слагаме брашното и киселото мляко и ги разбъркваме, докато се смесят добре. Ще получим тесто с лепкава текстура.

Върху набрашнена повърхност омесваме тестото за три до пет минути, като целта е то да спре да лепне и да стане гладко и еластично.

Тогава вече оформяме тестото овално и го разделяме на четири равни части. Всяка част разточваме, като можем да оформим хлебчетата като бейгъл например - кръгче с дупка в средата.

Накрая ги поставяме върху тавичката, намазваме ги отгоре с леко разбитото яйце и по желание можем да добавим семена и/или подправки.

Бъркани яйца, приготвени идеално пухкави и без “тайна” съставка

Тайната за идеалните бъркани яйца

Не, не е някоя съставка, а...

Остава само да изчакаме да се изпекат за около 25 минути до златисто кафяво и когато се готови, да се охладят. Тогава вече можем да ги хапнем самостоятелно или пък като допълнение към което и да е от храненията ни за деня.