Бензиновосините крила на пеперуда от вида лястовича опашка, меките косъмчета на гигантска патагонска земна пчела и боядисани с маслени бои петна от калинка са част от детайлите, уловени от британския фотограф Левон Бис в нова книга, която документира намаляването на насекомите.

Издадена на 22 ноември, Extinct & Endangered: Insects in Peril  е съвместна работа между Бис и Американския природонаучен музей. Проектът включва снимки на 40 вида насекоми, които са уязвими, застрашени или вече изчезнали.

Бис прекарва две години в снимане на насекомите, улавяйки всеки изключителен детайл - от малък косъм до отражение в крило. Всяко отделно изображение е създадено от над 10 000 снимки, направени с помощта на специално оборудване и микроскопски лещи. След това те са наслоени заедно, създавайки един кадър, който е напълно фокусиран и съдържа дребни детайли, обикновено невидими за човешкото око.

Бис се надява, че яснотата на снимките ще позволи на зрителя да види насекомите в нова светлина, като ни вдъхне уважение към малките създания, които твърде често се възприемат като дразнители и вредители.

Насекомите, изчезването им с бързи темпове и сериозното предупреждение към хората

Апокалипсисът на насекомите

Най-голямото изчезване на видове от динозаврите насам

"Надявам се, че хората могат да погледнат едно от моите изображения и просто да се удивят колко красиво е това нещо, да погледнат как като един съвършен инженер природата е създала в тези насекоми - те са прекрасно функционални", казва той пред CNN.

Насекоми в криза

Насекомите, независимо дали са бръмбари, пчели или пеперуди, са от съществено значение за оцеляването на планетата. Някои са "опрашители", помагащи за производството на плодове и зеленчуци, други са "разлагачи", рециклиращи растения и животински вещества в почвата. Много от тях формират ядрото на хранителните вериги, които са в основата на естествените екосистеми.

Но в световен мащаб повече от 40% от видовете насекоми намаляват, а една трета са застрашени. Скоростта им на изчезване е осем пъти по-бърза от тази на бозайниците, птиците и влечугите, според научен доклад от 2019 г., публикуван в списанието Biological Conservation.

Сахарската сребриста мравка и колко бърза е най-бързата мравка на планетата

Колко бърза е най-бързата мравка на планетата

Юсейн Болт на мравките

Според данните от доклада, повечето са застрашени от човешки действия, като например интензивни земеделски практики и урбанизация, които са довели до сериозна загуба на местообитания и замърсяване от пестициди и торове. Биологични фактори като патогени и изменението на климата също са ключови двигатели.

Бис се надява, че книгата му ще повиши осведомеността за кризата с намаляването на насекомите и неблагоприятният ефект, който ще има върху хората, ако това се случи. "Въпреки че насекомите са малки, те са най-многобройните създания и ако ги загубим, ще има значително въздействие върху начина, по който живеем."

Невъзпяти герои

Всички насекоми, заснети в книгата, са от архивите на Американския музей по естествена история в Ню Йорк, които разполага с общо над 34 милиона артефакти и екземпляри. Близо 20 милиона от тях са членестоноги насекоми, паякообразни и ракообразни от цял свят.

Сниманите за книгата видове са избрани въз основа на състоянието на екземпляра, неговия географски обхват, природозащитен статус и обхвата на заплахите. "Наистина искахме истории, прикачени към всеки един от екземплярите", казва Бис. "Така че когато някой чете текста на изображението, може да разбере защо това нещо го няма? Защо изчезва?"

Nikon Small World Photomicrography, Eugenijus Kavaliauskas и макрофотографията на мравка, която уплаши интернет

Макрофотографията, която уплаши социалните мрежи

Как изглежда мравка в близък план

Бис казва, че книгата е подходяща за всички възрасти, затова и той настоява глобалното общоприето име да се използва пред латинското наименование, в отклонение от традицията на музейните публикации.

"Искам текстът към тези изображения да може да бъде разбран от осемгодишно момче или момиче, а също и от 80-годишен мъж или жена. Написаното трябва да може да ангажира всички сфери на живота, за да можем да осъзнаем своите отговорности, които имаме към всяко едно създание - дори и най-малкото."