Всяка година броят на видовете растения и животни, които са заплашени от изчезване, се повишава драстично. Според учени, говорим за над милион видове, половината от които са само насекоми.

Тяхното изчезване е сериозно подценено, защото много видове не са идентифицирани и квалифицирани и това може и никога да не се случи, защото са пред заличаване. 

Свикнали сме да мислим за насекомите като за досадни вредители, но истината е, че животът ни на тази планета е немислим без тях. Именно затова от научните среди отправят поредното сериозни предупреждение - да спрем избиването им, преди да е станало прекалено късно.

Снимка 466343

Източник: iStock

Кризата с изчезващите насекоми, които летят, пълзят и се движат по водата е само върха на айсберга, който всъщност представлява едно от шестте най-големи измирания на видове в последните половин милиард години.

Последното подобно е било преди около 66 милиона години, когато заради огромен метеорит, паднал на Земята, изчезват динозаврите и още много други форми на живот (ако вярваме на астероидната теория). Този път обаче виновни сме само ние...

Снимка 466341

Източник: iStock

Човешката дейност е в основата на изчезването на естествения хабитат на голяма част от насекомите, а оттам и на представителите на различните видове. Замърсяването на околната среда, измененията в климата и използването на инсектициди са едни от основните убийци на насекомите. На все повече места по света пък те започват да се приемат като суперхрана, богата на много хранителни вещества.

Защо щурците са суперхрана

Защо щурците са суперхрана

Месото на бъдещето

А с изчезването на насекомите губим много повече от тях самите. Най-вече заради основната им мисията - опрашването на растения. Те предоставят услуги в екосистемата, за които, ако ги няма, хората харчат милиарди, с които да се опитат да ги заместят чрез технологии. 

Културите, които се нуждаят от опрашване, в световен мащаб имат стойност, равняваща се на няколкостотин милиарда долара, пише Science Alert.

Коалите, пожарите в Австралия и ще изчезнат ли животните

Коалите са пред изчезване

Безпомощни пред бедствието

Освен това, много животински видове, предимно птици, също са заплашени от изчезване поради липсата на достатъчно насекоми, с които те се хранят. Според учените, това все пак е възвратим процес, но само ако се положат достатъчно и правилни усилия.