След завладяващото изследване на живота на Коко Шанел и радващата тълпата история на дивата, лондонският музей Victoria & Albert Museum потвърди, че следващата му основна изложба ще отпразнува живота и кариерата на един от супермоделите от 90-те: Наоми Кембъл.

Naomi: In Fashion ще разкаже историята на впечатляващата четири десетилетия кариера на Кембъл като един от най-известните модели в историята. Кембъл, която се е появявала на безброй дефилета, участвала е в стотици модни кампании и е работила с най-престижните дизайнери и фотографи в индустрията, казва, че за нея е било "чест да бъде помолена от V&A да споделя живота ми в дрехи със света."

Кариерата й започва в ранна възраст - още на 15 г. и влиза в историята няколко години по-късно като първия чернокож модел, който се появява на корицата на парижкия Vogue на 18 години през 1988 г. По-късно тя е обявена за един от супермоделите от 90-те години, заедно със съвременници като Синди Крауфорд и Клаудия Шифър.

Какво ще включва изложбата Naomi: In Fashion

Създадена в сътрудничество с Кембъл и извеждаща на преден план нейния глас и гледна точка, V&A заявява пред Harper's Bazaar, че изложбата ще "се опира на собствения обширен гардероб на Кембъл от висша мода и конфекция от ключови моменти в нейната кариера, заедно със заеми от дизайнерски архиви и предмети от колекциите на V&A."

Акцентите ще включват драматичен корсет, вдъхновен от колата на Thierry Mugler от 1989 г., визията на Кембъл от последното шоу на Сара Бъртън на Alexander McQueen, розов ансамбъл на Valentino, носен на Met Gala през 2019 г., и онзи прочут чифт удивително високи обувки на платформа на Vivienne Westwood, носени от Кембъл по време нa емблематична есен на подиума от 1993 г.

Изложбата ще включва около 100 визии и аксесоари от най-доброто от световната висша мода, хроника на годините на Кембъл в индустрията. Посетителите ще бъдат "почерпени" с дизайни на Alexander McQueen, Azzedine Alaïa, Burberry, Chanel, Dolce & Gabbana, Gianni и Donatella Versace, Jean Paul Gaultier, John Galliano, Karl Lagerfeld, Kenneth Ize, Torishéju Dumi, Valentino, Virgil Abloh, Vivienne Westwood и много други.

В допълнение към зашеметяващите облекла и модни аксесоари, модната фотография е на видно място също. Страхотни кадри от водещи фотографи като Кембъл Ади, Ник Найт, Питър Линдберг и Стивън Мейзъл ще формират селекция от фотографии на изложбата, курирана от Едуард Енинфул. "Изключителната кариера на Наоми Кембъл се пресича с най-доброто от висшата мода", казва Сонет Станфил, старши куратор на модата във V&A. "Тя е световно призната като супермодел, активист, филантроп и творчески сътрудник, което я прави една от най-плодотворните и влиятелни фигури в съвременната култура. Радваме се да работим с Наоми Кембъл по този проект и да отпразнуваме нейната кариера с нашата публика."

Освен ролята й в модната индустрия, Naomi: In Fashion ще се докосне и до активизма и културното лидерство на Кембъл, включвайки с видни личности като Нелсън Мандела, на когото тя приписва, че е отворил очите й за социалната несправедливост и я е вдъхновил да използва своята платформа за социална промяна. Моделът се присъедини към Black Girls Coalition през 1989 г. и води кампания за The Diversity Coalition от 2013 г., заедно с Иман и Бетан Хардисън, за да защитава разнообразието на модния подиум. Naomi: In Fashion ще засегне и насърчаването на изгряващи творци, както се забелязва от глобалната инициатива Emerge, която тя основава миналата година.

Naomi: In Fashion ще продължи от 22 юни 2024 г. до 6 април 2025 г.