В забързаното ежедневие често посягаме към опакованите храни като по-лесната алтернатива на домашно приготвените. Няма спор и че в магазините се предлага изкушаващо разнообразие, сред което нищо чудно да загубим реална представа кое е полезно за нас и кое - вредно.
Учени от Norwegian University of Science and Technology провеждат проучване, резултатите от което са повече от притеснителни. Те откриват, че пакетираните храни съдържат над 3600 различни вида химикали, които попаднат в организма ни, когато ги консумираме.
Вредните вещества са продукт на производството, преработката, опаковането и съхранението на хранителните продукти и идват най-вече от материалите, които се докосват до тях по целия дълъг път до масата ни.
Източник: iStock
А някои от тях се свързват със сериозни последствия за здравето ни - като например рак, генетични мутации, ендокринни и репродуктивни проблеми. Смята се също така, че науката още не е наясно с всички механизми, по които химикалите ни вредят и проблемът с тях е дори по-голям, отколкото предполагаме.
Учените поясняват, че в притеснителната бройка на тези над 3600 вида химикали влизат и отпадъците от опакованите храни, както и вещества като мастило на опаковките или тяхното специално покритие. За тях често няма строга регулация, защото липсва и доказана причинно-следствена връзка с последствията за организма.
Източник: iStock
Но вече знаем и много повече, отколкото преди години - например за бисфенол А, както и за т.нар. вечни химикали, които влияят на хормони, мозъка, сърцето и почти всички други органи и системи.
Не са за подценяване и фталатите, които също се намират в голяма част от опаковките на хранителните продукти, както и в някои видове бяла и декоративна козметика, а дори и в детски играчки. Те се свързват с редица заболявания при децата, а при възрастните водят до еректилна дисфункция, проблеми със сърдечно-съдовата система и повишен риск от ранна смъртност, обяснява CNN.
Учените все пак правят уточнението, че не е задължително попадането на някой химикал в тялото ни да води до сериозни или фатални вреди за здравето ни. Но тук идва мястото и за питането дали употребата на този химикал е оправдана и може ли да се избегне по някакъв начин.
Според производителите, почти всички нови химикали, които използват, са безвредни, но често науката не е на същото мнение. И най-ефективният начин да се предпазим от въпросните вещества е просто да сведем до минимум купуването и консумацията на пакетирани храни - колкото и невъзможно да ни изглежда това.