В забързаното ежедневие често посягаме към опакованите храни като по-лесната алтернатива на домашно приготвените. Няма спор и че в магазините се предлага изкушаващо разнообразие, сред което нищо чудно да загубим реална представа кое е полезно за нас и кое - вредно.

Храните и напитките, които съдържат “вечните химикали”

Храните и напитките, които съдържат “вечните химикали”

И до какво може да доведе натрупването им в тялото ни

Учени от Norwegian University of Science and Technology провеждат проучване, резултатите от което са повече от притеснителни. Те откриват, че пакетираните храни съдържат над 3600 различни вида химикали, които попаднат в организма ни, когато ги консумираме.

Вредните вещества са продукт на производството, преработката, опаковането и съхранението на хранителните продукти и идват най-вече от материалите, които се докосват до тях по целия дълъг път до масата ни.

Снимка 682785

Източник: iStock

А някои от тях се свързват със сериозни последствия за здравето ни - като например рак, генетични мутации, ендокринни и репродуктивни проблеми. Смята се също така, че науката още не е наясно с всички механизми, по които химикалите ни вредят и проблемът с тях е дори по-голям, отколкото предполагаме.

Учените поясняват, че в притеснителната бройка на тези над 3600 вида химикали влизат и отпадъците от опакованите храни, както и вещества като мастило на опаковките или тяхното специално покритие. За тях често няма строга регулация, защото липсва и доказана причинно-следствена връзка с последствията за организма.

Снимка 682783

Източник: iStock

Но вече знаем и много повече, отколкото преди години - например за бисфенол А, както и за т.нар. вечни химикали, които влияят на хормони, мозъка, сърцето и почти всички други органи и системи.

Не са за подценяване и фталатите, които също се намират в голяма част от опаковките на хранителните продукти, както и в някои видове бяла и декоративна козметика, а дори и в детски играчки. Те се свързват с редица заболявания при децата, а при възрастните водят до еректилна дисфункция, проблеми със сърдечно-съдовата система и повишен риск от ранна смъртност, обяснява CNN.

Учените все пак правят уточнението, че не е задължително попадането на някой химикал в тялото ни да води до сериозни или фатални вреди за здравето ни. Но тук идва мястото и за питането дали употребата на този химикал е оправдана и може ли да се избегне по някакъв начин.

"Вечните" химикали ни атакуват и през кожата - можем ли да се предпазим

"Вечните" химикали ни атакуват и през кожата - можем ли да се предпазим

Опасности дебнат отвсякъде

Според производителите, почти всички нови химикали, които използват, са безвредни, но често науката не е на същото мнение. И най-ефективният начин да се предпазим от въпросните вещества е просто да сведем до минимум купуването и консумацията на пакетирани храни - колкото и невъзможно да ни изглежда това.