В разгара на лятото, когато пазарите изобилстват от различни плодове, може да ядем на воля ягоди, малини, боровинки, череши и куп други. В случаите, когато сме се залисали в пазаруване и напълним хладилника предимно с плодове, е много вероятно след няколко дни те да започват да се развалят.
Има ли обаче повод за притеснение, ако сме се престрашили да изядем някой мухлясал плод?
Краткият и за щастие успокоителен отговор, е не. Най-много може да ни е било неприятно на вкус, но пък причина да се паникьосваме дали не сме навредили на здравето си, нямаме.
Източник: iStock
Въпреки че е съвсем възможно микотоксини да се образуват в мухлясали горски плодове, вероятността да се разболеем, ако попаднат в организма ни, е нищожна.
Все пак, добра идея е да наблюдаваме дали няма да усетим симптоми. Гадене, повръщане, треска, задух или диария, които не е изключено да получим в рамките на около ден след консумация на мухлясал плод, може да са признаци на хранително отравяне или алергична реакция. В случай, че започнем да изпитваме някой от тях, време е да се обадим на личния лекар.
По-голямо внимание трябва да обърнем на симптомите, ако пък сме с отслабена имунна система или друго състояние, което ни прави по-податливи на инфекции, пише Self Magazine.