В разгара на лятото, когато пазарите изобилстват от различни плодове, може да ядем на воля ягоди, малини, боровинки, череши и куп други. В случаите, когато сме се залисали в пазаруване и напълним хладилника предимно с плодове, е много вероятно след няколко дни те да започват да се развалят.

Мухлясали плодове, мухълът по ягоди, малини и боровинки, и кога е безопасно да ги ядем

Безопасно ли е да ядем развалени ягоди

И колко е опасен мухълът по дребните плодове

Има ли обаче повод за притеснение, ако сме се престрашили да изядем някой мухлясал плод?

Краткият и за щастие успокоителен отговор, е не. Най-много може да ни е било неприятно на вкус, но пък причина да се паникьосваме дали не сме навредили на здравето си, нямаме.

Снимка 582085

Източник: iStock

Въпреки че е съвсем възможно микотоксини да се образуват в мухлясали горски плодове, вероятността да се разболеем, ако попаднат в организма ни, е нищожна.

Все пак, добра идея е да наблюдаваме дали няма да усетим симптоми. Гадене, повръщане, треска, задух или диария, които не е изключено да получим в рамките на около ден след консумация на мухлясал плод, може да са признаци на хранително отравяне или алергична реакция. В случай, че започнем да изпитваме някой от тях, време е да се обадим на личния лекар.

Червени плодове и как да премахнем бързо петната от тях

Как да премахнем бързо петна от червени плодове

Бърз "бабешки" трик

По-голямо внимание трябва да обърнем на симптомите, ако пък сме с отслабена имунна система или друго състояние, което ни прави по-податливи на инфекции, пише Self Magazine.