Липсата на сън вреди на паметта и познавателните способности, а и до каквито и средства или методи да прибягваме, няма как да го компенсираме. Невъзможността да се наспим добре може да има дълбоки отрицателни ефекти върху тялото и най-вече върху мозъка.

Повечето сън през уикенда и защо ни е враг, а не приятел

Защо спането до късно през уикенда ни е враг, а не приятел

Сериозно обърква организма

Изследователи от Мичиганския университет в САЩ решават да проверят дали има все пак начини, които могат да въздействат срещу отрицателните ефекти от липсата на сън.

Лишаването от това важно за човека състояние влияе пряко на когнитивните способности и поддържането на вниманието. Помолени да наблюдават екрана на компютър и да натискат бутон, в момента в който се появи червена точка (доста проста задача), участници, лишени от сън, са много по-склонни да пропуснат. Те не забелязват ярката точка и не успяват да реагират в рамките на половин секунда. Тези пропуски в концентрацията се дължат на натрупване на "натиск" за сън и са по-чести в моменти от 24-часовия циркаден цикъл, когато тялото очаква пълноценната почивка.

Снимка 635418

Източник: iStock

Екипът продължава изследванията, наблюдавайки как поддържането на хората будни за една нощ се отразява на различни видове мислене. Участниците изпълняват различни когнитивни задачи вечерта, разделени на две групи - такива, които се прибират вкъщи и спят, и такива, които остават будни цяла нощ. Тези, които са се наспали, на сутринта отново изпълняват успешно всички задачи. А лишените от сън допускат редица грешки.

След всичко това започва тестване на различни начини за потенциално компенсиране на липсата на сън. Естествено, първото нещо е кафето или енергийната напитка - нещата, към които човек винаги посяга за разсънване и повече тонус. Дори проучване от 2022 г. установява, че над 90% от възрастните хора консумират някаква форма на кофеин всеки ден.

Снимка 635419

Източник: iStock

Любопитното в изследването е, че кофеинът наистина подобрява способността за концентрация при участниците, лишени от сън - при това толкова добре, че представянето им е подобно на хората, спали цяла нощ. Оказва се, че кофеинът помага на всички да запазят вниманието си. Той обаче не намалява допускането грешки - което означава, че ако сме лишени от сън, кофеинът може да ни помогне да останем будни, но не и концентрирани (и да издържим изпита по алгебра например).

Специалистите обаче не спират до тук. Те разсъждават и дали най-добрият начин да заменим съня е със сън. Мнозина смятат, че подремването през деня може да повиши енергията и ефективността, така че е логично да мислим, че и дрямката през нощта трябва да има подобен ефект. Отново в експеримента са включени участници, които имат възможност да подремнат за 30 или 60 минути през нощта, пише Ars Technica.

Ритуали за сън от целия свят - сауна, топло мляко и билки за по-добра почивка

Малки тайни за сън от целия свят

Какво ли не правят хората за една добра почивка

Участниците, които дремват, не се справят по-добре нито с простата задача за внимание, нито с по-сложните им поставени задачи. Това означава, че краткия сън посред нощ няма особени ползи за когнитивното представяне на следващата сутрин.

Изводът е, че кофеинът може да ни помогне да останем будни и да се чувствате по-бодри, но няма да ни помогне със задачи, които изискват сложна мисъл. Кратката дрямка ще ни накара да се почувстваме по-добре в нощите, когато трябва да останем будни, но няма да ни помогне и през деня. Иначе казано - достатъчният сън е от съществено значение за ума и мозъка и негов заместител просто няма.