Мигрената е състояние, което засяга повече от 10% от хората по света на възраст между 20 и 50 години. Пулсиращото главоболие, което може да бъде от едната или от двете страни и е предимно в предната част на главата, често е съчетано с различни "екстри" като гадене, повръщане, чувствителност към звука и светлината.

Мигрената, храненето и какви промени трябва да направим, за да се справим с нея

Лекува ли се мигрена с правилно хранене

Ето как

Докато при някои мигрената е генетично наследена, при други е вследствие на начина им на живот - много стрес и вредна храна, малко сън и други. Понякога дори времето може да има негативно въздействие.

И тъй като за този тип главоболие няма лечение, а само терапии за подтискане на пристъпите, е добре да знаем с кои натурални средства можем да ги разредим и да си спестим дните, в които сме буквално неспособни да правим друго, освен да лежим на тъмно и тихо.

Снимка 658174

Източник: iStock

Магнезий

Този минерал може да облекчи пристъпите на мигрена, защото има свойството да отпуска кръвоносните съдове в мозъка. Също така контролира нервните рецептори като серотонин. В повечето случаи по време на пристъпи се наблюдава намаляване на нивата на магнезий, затова е добре да си го набавяме под формата на добавки - от 200 до 600 милиграма дневно.

Рибофлавин (витамин В2)

Той е главно действащо лице в производството на енергия в клетките. Мигрената пък е вид възпалителен процес и често е свързан с нарушение в производството на енергия. Затова учените препоръчват да си набавяме между 200 и 400 милиграма В2 дневно, за да разредим главоболията.

Коензим Q10

Вероятно първата ни асоциация за него е грижа за кожата и борба срещу стареенето. Но това вещество е също толкова полезно и за производството на енергия и митохондриалната функция. Изследванията показват, че приемането на добавки с Q10 намалява честотата, продължителността и тежестта на мигренозните главоболия. Необходимата дневна доза е до 300 милиграма.

Снимка 471259

Източник: iStock

Омега-3 мастни киселини

Те, също както и рибеното масло, имат силни противовъзпалителни свойства и могат да бъдат ефективни и спрямо възпалението, причинено от мигрена. Ако приемаме храни с високо съдържание на омега-3 и омега-6, това ще намали честотата на пристъпите на мигрена, доказват британски учени.

Вратига

Това не толкова популярно растение от семейство Маргаритки е познато като "натурален аспирин". То не само предотвратява образуването на тромби, но и има противовъзпалителни свойства. Използва се от векове при болки в главата и костите.

Проучвания, които тестват ефективността на 50 до 100 милиграма вратига дневно при хора, които страдат от мигренозно главоболие, установяват, че растението помага за предотвратяване или спиране на пристъпите, пише CNBC.

Лавандула

Когато я вдишваме под формата на етерично масло или го нанасяме върху слепоочията, можем бързо, лесно и приятно да облекчим мигренозната болка. Може да го практикуваме и като профилактична терапия и само за няколко месеца ще намалим честотата и тежестта на пристъпите.

Уикенд мигрената, промяната в режима през почивните дни и как можем да се справим с нея

Уикенд мигрената и как да се справим с нея

За да не пропиляваме почивните дни

Джинджифил

Освен че ще намалим гаденето и позивите за повръщане, които често съпровождат мигрената, ще ни помогне и като притъпи болката поне до известна степен.