Когато видим някой, който ядем колкото и каквото си иска, но това въобще не му личи, с лека завист заключваме, че има бърз метаболизъм и нищо не му се лепи. За себе си пък често използваме обратното оправдание и успокоение - че явно метаболизмът ни не е толкова бърз и затова не ни се получават нещата с отслабването.

Отслабването, разговорите в движение, разтяганете пред телевизора и други начини за отслабване

4 мързеливи трика за отслабване

Горим излишни мазнини с минимални усилия

Метаболизмът (познат още като обмяна на веществата) е комбинация от два процеса. Първият е катаболизъм, който включва разграждането на съединенията или молекулите от храната с цел освобождаване на енергия, която се използва за захранване на организма.

Вторият процес е анаболизъм - изграждането на сложни молекули и съединения от по-прости съединения. Позволява на тялото да изгражда нови клетки и да поддържа по-старите (растеж на костите и мускулите например). Затова се изисква от енергията, която се произвежда по време на катаболизма. В двата процеса водеща роля играят и различни хормони, затова проблеми с тях могат да повлияят пряко на метаболизма.

Нашето тегло е резултат най-вече от катаболизма минус анаболизма - количеството храна, която консумираме, минус количеството енергия, която тялото ни използва. Излишната енергия се съхранява под формата на мазнини или гликоген в черния дроб или мускулите. А ето и кои са най-разпространените митове за обмяната на веществата.

Не можем да го променим

Факт е, че част от метаболизма е на генетична предразположеност. Но можем лесно да го подобрим като увеличим мускулната си маса. Мускулите са метаболитно активни, което значи, че хората, които имат мускулести и слаби тела, се нуждаят от повече енергия, за да функционират, отколкото хората с по-висок индекс на телесните мазнини.

Причината с възрастта метаболизмът да се забавя също са мускулите и намаляването на техния обем. За да забавим този процес, трябва да правим силови упражнения.

Снимка 521946

Източник: iStock

По-малко калории

Идеята за сериозно ограничаване на броя хранения и консумираната храна и сега е особено актуална покрай фастинга. Но е научен факт, че диета, която е прекалено бедна на калории, с цел калориен дефицинт, може да доведе и до точно обратния от търсения ефект.

Ограничаването на калориите може да накара тялото ни да мисли, че трябва да направи повече с по-малко калории. Така когато ядем по-малко, тялото ни се адаптира и започва да изразходва много по-малко от обичайните калории при изпълнение на различни задачи. И идеята да изгорим повече изглежда неизпълнима.

Можем да загубим и мускулна маса като превантивна мярка за запазване на енергия. Затова гладът определено не е точната практика за стопяване на килограми.

Снимка 521945

Източник: iStock

Правилните храни и напитки

Чували сме за редица начини да забързаме метаболизма си чрез това, което консумираме. Но няма магическа храна или напитка, която да постигне този ефект в дългосрочен план. Зеленият чай и лютите чушки например е доказано, че успяват да го направят, но само временно.

А ако искаме да имаме по-бърз метаболизъм не само след чаша чай или пикантно ястие, трябва да се храним балансирано с богата на различни полезни вещества храна.

Късно хранене

Разбира се, важно е не само какво, а и кога. Затова и съществува предположението, че вечерята след 20 часа забавя метаболизма. Но то не е съвсем правилно, защото няма научно доказателство.

Важно е обаче да не избягваме късното хранене, защото то често е импулсивно и свързано с консумацията на различни вредни храни, както и с риска да преядем, ако вечеряме през телевизора например. Важно е да се храним често, на равни интервали и на малки порции, предава Times of India.

Снимка 521943

Източник: iStock

Тренировките

Чували сме, че тренировките могат да забързат метаболизма. Това е вярно дотолкова, доколкото упражненията горят калории, а силовите тренировки повишават мускулната маса.

Колкото повече мускулна маса има тялото, толкова повече енергия гори дори в състояние на покой. Затова е най-добре да заложим на интервални тренировки с висока интензивност, за да постигнем моментален ефект във вид на изгорени калории, както и дългосрочен под формата на мускули.

Диетите, метаболизмът и съществува ли перфектният начин на хранене за всички

Съществува ли универсалната диета

От какво зависи отслабването ни

Температурата

Когато е хладно, тялото ни гори допълнителни калории с мисията да ни стопли. Затова е добре да не прекаляваме с топлината у дома и да си подаряваме повече забавления на хладни места - като например практикуване на зимни спортове. Но ако те включват и хапване на повече храна, тогава положителният ефект върху метаболизма се отменя.