Консумацията на риба и морски продукти е доказано полезна, а мазните риби са тези, които се нареждат най-напред в списъка, когато говорим за много и различни плюсове за здравето. Сега към тях можем да добавим и още един.

Според изследване на учени от Columbia University в Ню Йорк, мазните риби могат да предпазят мозъка ни от вредата, която му нанася замърсеният въздух. За да докажат това, те правят изследване, в което вземат участие 1315 жени в напреднала възраст.

След няколкоседмично наблюдение установяват, че тези дами, които консумират мазни риби по повече от веднъж или два пъти на седмица, имат по-голям обем на хипокампуса (част от сивото мозъчно вещество) и на бялото вещество.

Снимка 488523

Източник: iStock

По-високите нива на омега-3, които се набавят чрез храната, водят до по-незначително намаляване на обема на бялото вещество, причинено от излагане на по-замърсен въздух в градска среда.

Мастните киселини се борят с възпаленията в мозъка и предпазват мозъчната структура от стареене. Намаляват и уврежданията на мозъка, причинено от излагането на вредни вещества, като олово и живак. Що се отнася до замърсяването от фини прахови частици, учените също имат да добавят нещо.

Снимка 488524

Източник: iStock

Хората, които живеят в близост до натоварени пътища и имат най-ниските нива на омега-3 в кръвта си, обикновено имат по-малко неврони в мозъка от тези, които консумират повече от мастните киселини. И това важи както за мъжете, така и за жените, предава Daily Mail.

Ядки, риба, плодове и кои са най-пълноценните храни, които да консумираме

Топ 10 на най-пълноценните храни

Един стар познайник е на върха

Важно уточнение е, че мазните риби, като сьомга и херинга, не бива да се приготвят чрез пържене, защото този процес елиминира голяма част от мастните киселини в тях и ги прави почти безполезни.