Много хора не сядат да се хранят, ако на масата няма нещо люто - било то чили сос, люта чушка или червен пипер. И приемаме това дори и като начин да забързаме метаболизма и да отслабнем.

Но едно последно изследване е на път да ни откаже от това малко удоволствие в живота. Учени от Университета в Южна Австралия и Катарския университет установиха, че хората, които ядат люто всеки ден, имат по-голям риск от развитие на деменция.

До този извод се стига след 15-годишно изследване, в което участват близо 5000 души на възраст над 55 години.

Снимка 435705

Източник: iStock

Възрастните, които консумират 50 г чили на ден имат двойно по-голяма вероятно да развият деменция и други проблеми с паметта. Рискът е още по-сериозен, ако любителите на лютото са с ниско тегло, пише Metro.

Както пресните люти чушки, така и тези, стрити на прах, оказват негативно влияние върху мозъка и паметта. За безвредни се смятат сладкият червен и черният пипер.

Гъбите забавят мозъчното стареене и деменцията

Гъбите забавят мозъчното стареене и деменцията

По колко трябва да ядем, за да има ефект

Това е първото изследване, което свързва лютите храни с когнитивните функции, затова има още какво да се желае от научна гледна точка. Но изводите засега са категорични - който хапва люто, забравя бързо.