Винаги имаме нужда от малко вдъхновение за лесна и бърза вечеря, която също така да е вкусна и изненадваща. Ароматни подправки като лимон и розмарин добавят точно изненадващия елемент.

Качумбари - лесна салата с домати за свежа вечер

Качумбари - лесна салата с домати за свежа вечер

Ето откъде произлиза

С тяхна помощ приготвяме уж обикновеното пилешко месо, така че да ни напомня за лятото. Ето и точната рецепта.

Лимоново пиле по тоскански

Необходими продукти:

900 г обезкостени пилешки бутчета без кожа (може да се замени с пилешки гърди, начукани до 1 см дебелина)

1 с.л. настъргана кора от лимон

3 с.л. прясно изцеден лимонов сок

3 с.л. зехтин (или слънчогледово олио)

3 скилидки чесън, ситно нарязани

2 с.л. ситно нарязани пресни листа розмарин (или 1 с.л. сух)

1 ч.л. сол

¼ ч.л. черен пипер

¼ ч.л. люспи от лют червен пипер (по желание)

Лимонови резени за сервиране

Ако харесваме препечена кожа, можем и да не я махаме от бутчетата

Източник: iStock

Ако харесваме препечена кожа, можем и да не я махаме от бутчетата

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме лимоновата кора, сока, зехтина, чесъна, розмарина, солта, черния пипер и лютия пипер (ако ползваме такъв). Разбъркайте добре.

Подсушаваме пилешкото месо с кухненска хартия и го добавяме към маринатата. Разбъркваме добре докато се покрие равномерно. Оставяме в хладилник поне за 1 час (или до 24 часа).

Загряваме грил тиган или скара на средно висока температура. Вадим пилето от маринатата и го печем от едната страна за 4-5 минути, докато се появят хубави следи от грила. Обръщаме и готвим още 3-5 минути, докато вътрешната температура достигне 75°C, съветват от The Kitchn.

Поднасяме с резени лимон и гарнитура по избор - свежа салата, картофено пюре или гриловани зеленчуци.