Винаги имаме нужда от малко вдъхновение за лесна и бърза вечеря, която също така да е вкусна и изненадваща. Ароматни подправки като лимон и розмарин добавят точно изненадващия елемент.
С тяхна помощ приготвяме уж обикновеното пилешко месо, така че да ни напомня за лятото. Ето и точната рецепта.
Лимоново пиле по тоскански
Необходими продукти:
900 г обезкостени пилешки бутчета без кожа (може да се замени с пилешки гърди, начукани до 1 см дебелина)
1 с.л. настъргана кора от лимон
3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3 с.л. зехтин (или слънчогледово олио)
3 скилидки чесън, ситно нарязани
2 с.л. ситно нарязани пресни листа розмарин (или 1 с.л. сух)
1 ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
¼ ч.л. люспи от лют червен пипер (по желание)
Лимонови резени за сервиране

Източник: iStock
Ако харесваме препечена кожа, можем и да не я махаме от бутчетата
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесваме лимоновата кора, сока, зехтина, чесъна, розмарина, солта, черния пипер и лютия пипер (ако ползваме такъв). Разбъркайте добре.
Подсушаваме пилешкото месо с кухненска хартия и го добавяме към маринатата. Разбъркваме добре докато се покрие равномерно. Оставяме в хладилник поне за 1 час (или до 24 часа).
Загряваме грил тиган или скара на средно висока температура. Вадим пилето от маринатата и го печем от едната страна за 4-5 минути, докато се появят хубави следи от грила. Обръщаме и готвим още 3-5 минути, докато вътрешната температура достигне 75°C, съветват от The Kitchn.
Поднасяме с резени лимон и гарнитура по избор - свежа салата, картофено пюре или гриловани зеленчуци.