За черния и за зеления чай сме чували много. Нищо чудно да са и сред любимите ни горещи напитки. Белият чай със своите качества и ползи може и да не е толкова познат, но също заслужава нашето внимание.

Това е един от най-деликатните сортове чай, който минава през минимална обработка. Бере се преди листата на чаеното дърво Camellia sinensis да са се отворили напълно. Тогава пъпките на растението са покрити с фин, бял мъх. Затова и чаят се нарича бял. От същото растение на по-късен етап се прави и зелен, и черен чай.

Пъпките и необработените листа се събират на ръка и се изсушават бързо, за да не се окисляват, което е и една от причините за деликатния му вкус. Колкото по-дълго чаените листа са изложени на кислород, толкова по-силен и плътен става вкусът. Именно с тази технология се постига и разликата между видовете чай.

Снимка 480631

Източник: iStock

Белият чай, който познаваме днес, се появява за пръв път в китайската провинция Фуджиан през 1700 г. Първоначално различните му видове не се срещат извън регионите, в които се отглеждат, защото съхранението и транспортирането без разваляне е трудно.

Поради факта, че преминава най-малка обработка, белият чай се смята за най-богат на антиоксиданти, дори малко повече от зеления чай. Затова той е верен съюзник в борбата със свободните радикали, които предизвикват стареене на клетките и редица заболявания.

Именно за полифенолите, които се съдържат в белия чай и действат като антиоксиданти, се смята, че намаляват значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Грижат се също така за здравето на кръвоносната система и повишават защитните сили на организма.

Снимка 480629

Източник: iStock

Белият чай е също толкова ефикасен, колкото и зеленият, когато искаме да отслабнем. И двата имат сходни нива на кофеин и катехини. А редовната консумация на бял чай подобрява метаболизма с 4-5%, което са си 70-100 калории по-малко на ден.

Този чай има високо съдържание и на флоурин, както и на танини, благодарение на които има антибактериален ефект в устната кухина

Белият чай има и подтискащ развитието на някои онкологични заболявания ефект, който се дължи на антиоксидантите в състава му. Полифенолите в него пък намаляват риска от инсулинова резистентност, пише Healthline.

Зеленият чай, алергиите към храни и облекчава ли симптомите им

Зеленият чай - съюзник в борбата с алергиите

Лек от природата

Топлата напитка е подходяща и за поддържане на доброто здраве на костите и намаляване на риска от остеопороза, благодарение на катехините, които се борят с възпаленията.