Често причината за нелицеприятния вид на кожата ни са запушените пори. Наскоро споделихме някои храни, които помагат за разрешаване на проблема, но и външното третиране също е от значение.

Листни зеленчуци, сладки картофи, млека с растителен произход и защо са полезни за кожата ни

3 храни за безупречна кожа

Защото красотата идва отвътре

Според дерматолога Ани Гонзалес запушените пори водят до появата на черни точки, бели точки и кистозно акне.

Всички знаем, че през малките отвори в кожата се отделят пот и мазнини, и се запушват, когато мъртвите клетки попаднат в тях.

Снимка 525858

Източник: iStock

Специалистите съветват редовно да почистваме лицето си. Най-добрите козметични продукти за целта са онези, които съдържат алфа хидрокси или салицилова киселина.

Но и някои билки вършат същата работа, а ментата и куркумата са пълните отличници сред тях.

Ментата съдържа завидно количество антиоксиданти, ключови витамини и минерали. Действа охлаждащо, отделно не й липсва салицилова киселина. Тази ароматна билка е добър източник и на витамин А, който пък контролира образуването на излишни мазнини от кожата.

Снимка 525860

Източник: iStock

Госпожа Гонзалес препоръчва една домашна маска, в която главният герой е ментата и която отпушва порите. Забъркваме накъсани ментови листа с мед и розова вода, и нанасяме вълшебната смес върху добре измито и подсушено лице. Изчакваме 15 минути и изплакваме с хладка вода.

Със сигурност ще усетим ефекта от процедурата, стига да я правим два пъти в седмицата.

Снимка 525861

Източник: iStock

Другият естествен борец срещу запушените пори е куркумата. Тя е прочута с противовъзпалителните си свойства и действа като антисептик, антиоксидант и стягащо средство.

Куркумата, ползите за здравето и защо да я консумираме по-често

Колко точно е полезна куркумата

Един корен - много плюсове

Помага и за избледняване на белезите от акне, но решим ли да се възползваме от подправката в домашни условия, винаги трябва да я смесим с някакъв вид етерично масло, напомнят от Eat This, Not That!.