Добре знаем, че за здрава имунна система се нуждаем от достатъчно сън, редовно движение и качествена храна. Но и напитките, които консумираме ежедневно, също могат да окажат влияние на защитните сили на организма. Ето как.

Кимионът, метаболизмът, имунната система и как да си приготвим чай от подправката

Най-лесният чай за бърз метаболизъм

Трябва ни вода и една единствена подправка

Вода

Тя е необходима за всички важни процеси, които протичат в организма. Пиенето на достатъчно вода всеки ден е най-лесният начин да бъдем здрави. Защото тя подпомага детоксикацията и насища кръвта с кислород.

Освен това участва в производството на лимфа, чрез която белите кръвни клетки и имунните клетки унищожават бактерии и вируси в цялото тяло. Водата има ключова роля и за доброто храносмилане, а, както знаем, повечето болести започват в червата. Тя подпомага и усвояването на важни хранителни вещества като витамин С, които подсилват имунитета.

Снимка 555106

Източник: iStock

Чай от лимон и джинджифил

Лимонът е известен с високото си съдържание на витамин С, а джинджифилът - с антиоксидантните и противовъзпалителни свойства за укрепване на имунната система. И двете съставки на този чай подсилват както вродения, така и адаптивния имунитет за една много по-добра защита от бактерии и вируси.

Кисело мляко/кефир

Тук главното действащо лице са пробиотците и живите бактерии, които подсилват чревната флора, а оттам и защитните сили на организма. Те се съдържат в голямо количество във ферментиралите напитки като кефир.

Чай от куркума

Куркумата има силен противовъзпалителен ефект, който се дължи на веществото куркумин в състава й. А ако добавим към тази и без това лютива напитка и малко черен пипер, ще подсилим двойно нейния ефект.

Снимка 555108

Източник: iStock

Зелен чай

Различни изследвания показват, че съединенията в зеления чай увеличават броя на Т-клетките и имунната система, които предотвратяват автоимунните заболявания и подсилват защитните сили на организма. А за още по-добър резултат и вкус можем да добавим и малко лимон към топлата напитка, предава Eat This, Not That.

Сайдер

Не, не говорим за газираната напитка с нискоалкохолно съдържание, а за топъл ябълков сайдер с лъжичка мед. Той има антимикробно действие и се бори с бактерии, дрожди и гъбични инфекции.

Дженифър Гарнър, закуската и любимото й смути по рецепта на диетоложката Кели Левек

Закуската за шампиони на Дженифър Гарнър

И то от 2018 г. насам

Смути от ягоди и киви

И двата плода са много богати на витамин С, а комбинацията им е не само вкусна, но и полезна. Когато си направим напитката с мляко, добавяме и витамин D, който също е важен за имунитета.