Всеки знае колко важни са зеленчуците за човешкия организъм. И макар да няма зеленчук, който да не е здравословен, все пак има някои, които се отличават с по-голяма хранителна стойност от останалите.
Разбира се, подобно твърдение се прави от диетолози и специалисти по храненето, които след дългогодишни проучвания могат да посочат кои точно са зеленчуците с най-голямо съдържание на витамини, фибри и хранителни вещества.
Домати
Специалистите са единодушни, че доматът е първенец за най-високо съдържание на антиоксиданти. И по-специално на ликопен, който е свързан с намаляване на риска от сърдечни заболявания и успешно се бори срещу ракови заболявания.
Броколи
Изключително богати са на глюкорафанин - съединение, което подобрява нивата на кръвната захар и холестерола и се бори с оксидативния стрес. Имат функцията да защитават организма от някои видове рак, а и съдържат много калций.
Източник: iStock
Грах
Може и да е твърде малък наглед, но този зеленчук е много добър източник на разтворими фибри. Освен това е чудесен протеин - хранително вещество, което не присъства в изобилие в повечето зеленчуци. А количеството в граха е толкова голямо, че от него се правят дори протеини на прах, които се използват от активно спортуващи хора.
Карфиол
Напоследък все по-често се употребява този кръстоцветен зеленчук, което е добре, предвид многобройните му ползи. И той е сред първенците по високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от възпаления, поддържат здравето на клетките, а кръвното налягане - нормално. Има в себе си си магнезий, фосфор и калий.
Източник: iStock
Чушки
Това, което прави чушката толкова полезен зеленчук, е високото съдържание на витамин С. Така тя поддържа имунната система. Една средно голяма чушка има около 152 милиграма от хранителни вещества - почти цялото нужно количество за организма за целия ден.
Спанак
Диетолозите го определят като най-питателния зеленчук. Съдържа много желязо, фибри, калий, фолат и витамините C, А и Е. Влияе положително на кръвното налягане и поддържа здравето на очите заради високото съдържание на лутеин.
Източник: iStock
Патладжан
Макар и да не е от най-често консумираните зеленчуци, трябва да се има предвид, че патладжанът е пълен с много фибри. И особено на разтворими фибри, които са от ключово значение за здравето на храносмилането и чревния комфорт.
Цвекло
Редовната консумация на цвекло може да бъде в помощ за нормализиране на кръвното налягане. Чудесен е за здравето на черния дроб, защитавайки го от окислително увреждане и възпаление. При хора, подложени на прекомерна физическа активност, пиенето на сок от цвекло помага на тялото да се възстанови. Някои някои проучвания показват, че подпомага дори издръжливостта.
Източник: iStock
Кейл
Добър източник на калий, калций, успоредно с редица важни витамини като A, B, C и K. Много богата на фибри храна и честото ѝ добавяне на трапезата може да помогне за увеличаване на общия прием на полезни хранителни вещества и поддържане нивата на холестерола.
Праз
Доказано е, че зеленчукът с толкова специфичен вкус поддържа имунната система, сърцето, червата, кожата и очите. Редовната му консумация защитава от някои видове рак, включително на гърдата и на стомаха, пише Рarade.