В жегите все по-често ни се случва да купим плодове, които да се развалят, преди да успеем да ги консумираме. Е, признаваме се, случва ни се и през останалото време от годината. И освен че може би купуваме по-големи количества, сигурно също така не знаем как правилно да ги съхраняваме.

Защо определяме някои растения като плодове, а други като зеленчуци

Защо определяме някои растения като плодове, а други като зеленчуци

И защо понякога ги бъркаме

TikTok е място, където можем да намерим какво ли не. Да, дори съвети как плодовете и зеленчуците ни да издържат по-дълго и да не отиват на боклука. Именно там попаднахме на видео, в което препоръчват да измием внимателно бананите, за да приемахме лепкавия слой по тях, който предизвиква гниенето.

След това ги подсушаваме добре. А на върха на чепката увиваме малко парче намокрена домакинска хартия. И с този трик бананите може да издържат до седмица или повече - зависи колко зрели сме ги купили.

Снимка 512805

Източник: iStock

Пресният лук, който така обичаме да добавяме към салатите, може да издържи много по-дълго, ако го завием с намокрени парчета домакинска хартия. Друг нестандартен съвет е да залепим парче прозрачно тиксо върху горната част на домата, откъдето е откъснат, за да забавим процеса на омекване и загниване със седмици. Препоръчително е и да съхраняваме доматите с дръжките надолу.

Картофите също са от зеленчуците, които доста бързо се развалят, ако не се съхраняват правилно. Тук съветът е да сложим няколко ябълки между тях, за да неутрализират гниенето. И задължително ги слагаме на тъмно и хладно място. За да не мухлясат скилидките чесън пък може да ги завържем с плик, в който да поръсим малко сол и чаени листа, които неутрализират влагата, предава Daily Mail.

Сушените плодове, хранителните им качества и по колко трябва да ядем

Колко са полезни сушените плодове

Защо да внимаваме с тях

Целината се задържа по-дълго свежа, ако вместо просто да я пъхнем в чекмеджето на хладилника, я накиснем в чаша с вода. Същото важи и за всички пресни подправки. Отрязаното наполовина авокадо можем да съхраним до следващото хранене чрез няколко резенчета лимон или лимонов сок, който спира потъмняването.