В последните месеци животът ни се промени тотално. Пандемията от COVID-19 успя да трансформира ежедневието ни, бизнеса, медицината, целия свят. Тази промяна се забелязва и в класацията на най-скъпите градове на света.

Торино, Лион, Рейн-Рур и най-богатите европейски градове

Богатите, но не толкова популярни европейски градове

За всекиго по нещо

Индексът на разходите за живот сравнява цените на 138 стоки и услуги в 130 големи града. А главният извод е, че цените на основните стоки са по-устойчиви от тези на стоките, които не са от съществено значение за ежедневието ни.

Някои цени тази година се оказват по-високи в сравнения с предишни заради чисто логистични пречки пред доставките им. Най голямо увеличение в цените има при тютюна, компютрите и забавленията, а спадът е най-осезаем при дрехите.

Снимка 506111

Източник: iStock

Според годишното проучване на Economist Intelligence Unit, Хонконг, Цюрих и Париж са най-скъпите градове за живеене през 2020 г.

Сингапур и Осака, които миналата година си делиха първото място с Хонконг, сега остават извън класацията. Цените в Сингапур например са паднали значително заради отлива на чуждестранни работници покрай пандемията. Именно COVID-19 е причината много азиатски градове да не намират мястото си сред най-скъпите в света.

Снимка 506112

Източник: iStock

Друга наблюдаваща се тенденция е, че градовете в САЩ, Африка и Източна Европа стават по-евтини от миналата година, а градовете в Западна Европа - по-скъпи. Освен Цюрих и Париж, които са на върха на класацията, в нея са и Женева (7 място) и Копенхаген (9 място), предава BBC.

Виена, Мюнхен, Берлин и кои са най-зелените градове на света за 2020 г.

Най-зелените градове в света за 2020 г.

Там, където природата има своето място

Най-големият скок в класацията бележи иранската столица Техеран, която се премести с цели 27 позиции нагоре заради санкции, наложени от САЩ, които повлияха върху доставките на различни стоки в страната, а оттам и на цените им.