Благодарение на масовото застрояване, в редица големи градове по света остава все по-малко място за природа. Дърветата се изсичат, върху градинките се излива бетон, а резултатът е много по-мръсен въздух и неприветлива градска среда.

По случай Деня на земята, който беше на 22 април, консултантска група за недвижими имоти публикува доклад, в който класира най-зелените градове в света. Подреждането е направено само между списъка на TripAdvisor за 50-те най-посещавани градове в света, затова липсва Копенхаген например. 

Победител в класацията е Виена. Австрийската столица печели титлата най-вече заради това, че 30% от използваната в града енергия идва от възобновяеми източници, а половината от жителите ползват градски транспорт вместо коли. 

Снимка 477888

Източник: iStock

Виена може да се похвали и с голям брой обществени зелени площи, успешна програма за рециклиране и компостиране на отпадъци, както и стотици фермерски пазари, на които се предлага екологично чиста продукция.

Други критерии, които са взети предвид при подреждането, са възможност за лесно придвижване в града пеша или с колело, потребление на вода и качество на въздуха.

Хонконг, Ванкувър, Сидни - най-скъпите градове, в които да живеем през 2020 г.

Най-скъпите градове, в които да живеем през 2020 г.

Не са по джоба на всеки

А ето и кои са останалите градове, попаднали в челната десетка:

2. Мюнхен, Германия

3. Берлин, Германия

4. Мадрид, Испания

5. Сао Пауло, Бразилия

6. Манчестър, Великобритания

7. Лисабон, Португалия

8. Сингапур

9. Амстердам, Нидерландия

10. Вашингтон, САЩ