В Европа има редица градове с висок стандарт на живот. Но ако смятаме, че най-големите и най-популярните са и най-богатите, то сме в грешка. Ето кои са 10-те най-богати градове на континента спрямо брутния им вътрешен продукт и населението, като някои от тях вероятно не сме и чували. Подредбата е на The Richest.

10. Брюж, Белгия

Слави се с богата култура и история и с това, че има най-много замъци на квадратен метър от който и да е друг град в света. Това е и родното място на така обичаните от всички нас пържени картофи (French fries).

9. Катовице, Полша

Той е едва 11-и по големина в страната, но е в списъка на ЮНЕСКО като Град на музиката. Брутният вътрешен продукт на града е около 122 милиарда долара, с което оказва сериозна подкрепа за бизнеса, културата и инфраструктурата в страната. Освен това, Катовице е в топ 20 на най-мощните финансово градове в ЕС.

Снимка 499463

Източник: iStock

8. Витория-Гастейс, Испания

Градът е административен център на Баския автономен район. Слави се с архитектурните си забележителности и с това, че е на второ място в страната по висок стандарт на живот. През 2012 г. градът бе избран за Европейска зелена столица заради огромните си зелени площи, които го правят още по-привлекателно място за живеене.

7. Карлсруе, Германия

Градът е известен като център на изкуството и културата и най-вече с провеждането на ежегодния фестивал "Das Fest". БВП е около 137 милиарда, което пък се превръща в гаранция за доброто устройство и перфектната инфраструктура на населеното място.

6. Хайлброн, Германия

Още един немски участник, който е запазил стария си дух и уют и предлага уединение, което не можем да открием в големия град. Същевременно обаче Хайлброн е важен икономически център, а жителите му имат всички необходимо за един безгрижен и модерен живот. В покрайнините има и процъфтяваща лозаро-винарска индустрия, която също се грижи за високия стандарт на жителите.

Снимка 499464

Източник: iStock

5. Ротердам, Нидерландия

Амстердам може да е най-посещаваният град в страната и една от най-популярните европейски туристически дестинации, но вторият по големия не му отстъпва по брутен вътрешен продукт - около 320 милиарда долара.

4. Гронинген, Нидерландия

Най-големият град в Северна Нидерландия се слави с богатата си култура и огромния брой студенти, които живеят в него. Известен е с редицата си разнообразни културни събития, които се провеждат целогодишно.

3. Рейн-Рур, Германия

Това е най-големият градски район в страната, обитаван от над 10 милиона души. Включва градове като Кьолн и Дуселдорф и има БВП от над 485 милиарда долара. Тук е домът на редица обекти, записани като Световно културно наследство ок ЮНЕСКО. Всяка година районът привлича 12 милиона туристи, които са сериозен приход.

Снимка 499465

Източник: iStock

2. Лион, Франция

Третият по големина град в страната е важен икономически център и един от най-богатите във Франция. Лион се слави с богатата си кулинарна култура и като френската столица на гастрономията, както и с няколко обекта от културното наследство на ЮНЕСКО.

Виена, Мюнхен, Берлин и кои са най-зелените градове на света за 2020 г.

Най-зелените градове в света за 2020 г.

Там, където природата има своето място

1. Торино, Италия

Италия не е само Рим и Милано. Торино се слави с кулинарията и архитектурните си забележителности, както и с това, че е един от най-богатите градове в страната. Тук се намират и заводите на няколко автомобилни производителя (Alfa Romeo, Fiat и Lancia), което го прави важен икономически център. А БВП на глава от населението от над 70 хиляди долара също е красноречив, че тук си живеят повече от добре.