Напоследък говорим предимно за COVID-19 и смъртните случаи сред заразените. Мистерията с новия коронавирус продължава малко по малко да се разплита. А за да научат повече за него, изследователите правят тестове и сравнения със заболявания, които са по-добре познати.

Така се стига до извода, че има обща черта между много на пръв поглед различни заболявания, в това число и COVID-19, и това са възпаленията в организма на болния.

Възпалението е естественият отговор на организма срещу инфекцията. Когато имунната система се задейства, на лице са различни симптоми, като треска, висока температура или кожни раздразнения. Те са в следствие на производството на различни вещества от клетките на имунната система.

Снимка 479920

Източник: iStock

Хроничните заболявания и наднорменото тегло също могат да предизвикат възпаления. Хората с наднормено тегло например имат по-високи нива на цитокините - белтъци, които са сигнални молекули за наличието на възпаления и които възпрепятстват нормалното функциониране на здравите клетки.

При затлъстелите хора често се забелязва r невъзможността да се създаде адекватен имунен отговор след поставяне на ваксина именно заради възпаленията. Така те, както и всички, страдащи от диабет, сърдечно-съдови заболявания, деменция и други болести, свързани с възпаления в една или друга част на тялото, са по-податливи на заразяване с COVID-19.

Борбата на организма с хроничните болести и състояния предизвиква възпаления, които пък отслабват имунната система и я правят неспособна да се бори с нови нашественици, пише Daily Mail.

Снимка 479919

Източник: iStock

Тъй като COVID-19 е ново заболяване, ние можем да разчитаме само на вродения си имунен отговор, който се активира веднага след срещата с патогена. Той се състои от Т-клетки, които го атакуват. Този тип защита обаче спада рязко след 50-годишна възраст и почти не е активна след 70.

Адаптивният имунитет, който произвежда специални антитела за всеки отделен патоген, също започва да "забравя" как се случва това. А тези липси се компенсират със свръхпроизводство на цитокини, които се разпространяват в организма, за да търсят и неутрализират заразата, но по пътя си предизвикват възпаления.

Именно по тази причина се смята, че възрастните са много по-податливи към новия коронавирус и смъртността при тях е по-висока. А от съществено значение за имунния отговор не само на тази възрастова група, а на всички, е здравословното тегло и начинът, по който се храним.

Коронавирусът, имунната система и наистина ли подсилването й ни защитава

Заблудите за имунната система и нейното подсилване

От какво всъщност се нуждаем

Храните с високо съдържание на мазнини и захар, но бедни на фибри, могат да объркат имунната система и тя да започне да действа както срещу някой вирус. И така в организма се повяват възпаления, които пък ни правят по-податливи към редица заболявания. Освен това, при преработването на вредните храни се отделят свободни радикали, които допълнително подхранват възпалителните процеси.