Колкото и ключово да е за здравето в диетата ни да преобладават пълноценни, богати на вещества храни, оказва се, че начинът, по който ги ядем, също е от значение - ако искаме да извлечем максимална полза от тях. И по-конкретно става дума за това как комбинираме храните.
Диетолозите обясняват, че някои храни на растителна основа имат различни нива на усвояемост и тя може да се промени в зависимост от това как ги съчетаваме.
Ето три основни комбинации, които ни помагат да усвоим максимално хранителните вещества в полезните храни, за да подпомогнем здравето си.
Желязо + витамин С
Организмът ни по-трудно усвоява нехемовото желязо, което се намира в растителните храни. А за да подпомогнем този процес, е препоръчително да ги ядем в комбинация с храни, богати на витамин С.
Източник: iStock
Бобът например, в който се съдържа желязо, може да ядем с чушки, които пък са добър източник на витамин С.
Антиоксиданти + мазнини и мастноразтворими витамини
Комбинирането на антиоксидантни храни с такива, съдържащи здравословни мазнини, може да увеличи хранителните вещества, които получаваме и от двете.
Източник: iStock
Затова е добре доматите, в които има антиоксиданта ликопен, да приготвяме с маслиново масло. Соевото масло също е добър вариант.
Калций + витамин D
Калцият се усвоява от организма ни по-добре, когато ядем и храни, богати на витамин D. Здравните експерти предупреждават, че хората, които не си набавят достатъчно и от двете вещества, се излагат на повишен риск от остеопороза в по-късните си години. За да поддържаме костите си здраве, е добре да ядем и комбинираме храни като сьомга с яйца и млечни продукти.
Източник: iStock
Освен това витамин D, който получаваме от слънчевата светлина, може също да помогне за усвояването на калция, казва диетологът Катрин Перес, цитирана от CNBC.