Знаем, че микровълновата е от онези електроуреди, които имат повече вреда, отколкото ползи, затова е добре да се разделим с него, ако въпреки това го използваме в кухнята. Но няма спор, че той е бърз и лесен начин за претопляне на храна, останала ни от предишно ядене. Е, разбира се, тя има и своите по-здравословни алтернативи.
Въпреки че е най-бързият, микровълновата със сигурност не е най-здравословният, а и ефективен начин за стопляне на храна, защото в повечето случи тя излиза суха и с променена консистенция. Осен това микровълните не загряват храната равномерно и така на местя тя е гореща, а на други - направо студена. Да не говорим и за бъркотията, която може да стане, когато топлим по-течни ястия. Понякога се стрига дори до малки експлозии...
За да си спестим всичко това, по-добре да заложим на по-полезните алтернативи. Ако говорим за сухи храни като няколко парчета пица от снощи например, по-добре да ги стоплим в еър фрайъра. Но най-добрият начин да направим въпросните парчета отново меки и апетитни е като ги сложим в тиган с капак за няколко минути, за да се задушат. Може да добавим и съвсем малко вода, която ще се изпари и ще направи тестото пухкаво.
Източник: iStock
Когато става дума за ястия с паста, ориз или нишесте под друга форма, както растителен протеин, сос и зеленчуци, е най-добре да се претоплят в дълбок, незалепващ тиган или такъв от неръждаема стомана. Именно пастата и месото в повечето случаи не излизат никак апетитни от микровълновата, затова избираме да ги затоплим за няколко минути на котлона, съветва CNET.
Когато топлим сготвена и след това охладена храна на тигана, тя трябва да достигнем температура около 70 градуса. А ако го правим във фурна, градусите трябва да са поне 160. Тази по-висока температура се препоръчва с цел елиминиране на евентуални бактерии, развили се в храната. От The Kitcn ни припомнят основното правило, че е добре храната да се затопля в същия съд и по същия начин, по който е била сготвена, за да повлияем минимално на вкусовите й качества.
Е, ако имаме микровълнова и не искаме да се разделяме завинаги с нея, може да я използваме за бързо разтопяване на масло, затопляне на вода и други течности или пък за поширане на яйца.