Пролетта е чудесен сезон, въпреки всички алергии, които отключва при много хора. Просто защото пред очите ни природата се съвзема от зимата и всичко отново започва да бъде зелено.

4 грешки на начинаещите градинари

4 грешки на начинаещите градинари

За какво да внимаваме, ако искаме растенията ни да са здрави

Това много често ни кара да се раздвижим в градината и да започнем с голямото пролетно почистване. Оказва се обаче, че няколко дни или седмици топло и хубаво време не бива да ни подлъгват и да прибързваме.

Защото ако я почистим по-рано, отколкото трябва, можем да нанесем повече вреди. В градината или двора ни живеят много полезни насекоми, които имат важна роля в поддържането на здравето на градинските растения.

Снимка 661473

Източник: iStock

Пчелите, пеперудите и молците дори опрашват цветята, плодовете и зеленчуците, което води до повече цветове и реколта. Бръмбарите, светулките и осите пък отговарят за контролирането на някои градински вредители като листните въшки и личинките.

Този отбор от полезни насекоми може да намали нуждата от използването на химически пестициди за справянето с вредителите. Ето защо има някои неща, които е добре знаем, когато почистваме градината и двора през пролетта.

Защо не трябва да прибързваме

Сухите листа и клони може и да са дразнещи и да загрозяват цялостната картинка, но в тях живеят голяма част от вече изброените полезни насекоми. Като например ларвите на светулките, някои женски бръмбари и оси зимуват именно там.

Снимка 661474

Източник: iStock

Тези и други насекоми напускат местообитанието си, когато температурите достигнат до определена точка. "Целта на забавянето на пролетното почистване е да се подпомогнат жизнените цикли на всички тези същества", разяснява Елизабет Браатц, която е еколог по насекоми в департамента по природни ресурси на Уисконсин.

Понякога топлите и слънчеви дни ни заблуждават, че е време да запретнем ръкави и да почистим, но в същото това време нощните температури са по-ниски и това кара много от насекомите да останат латентни за по-дълго време, отколкото си мислим.

С подранилото почистване на градината или двора можем да изхвърлим или убием голяма част от тези полезни насекоми, което в последствие ще даде негативно отражение върху цветята, плодовете и зеленчуците, които ще посадим.

Точното време

Трудно е да се определи някаква точна дата за подходящото време за пролетното почистване на градина, защото различните насекоми излизат по различно време от зимен сън.

Снимка 661477

Източник: iStock

"Това, което обичам да казвам на хората, е, че ако се разхождате навън през нощта и се чувствате комфортно, вероятно е добре да почистите", казва като съвет Клей Болт, който е мениджър по опазване на опрашителите към световния фонд за дивата природа.

Според неправителствената организация The Xerces Society for Invertebrate Conservation, която се занимава с опазването на местообитанията на безгръбначните, е добре да изчакаме с почистването на градината, докато не стане време да посадим доматите.

Снимка 661475

Източник: iStock

Също така тревата е пораснала достатъчно, за да трябва да се окоси, а ябълките и крушите са завършили периода си на цъфтеж, пише Better Homes & Gardens.

Не всичко трябва да бъде почистено

Експертите съветват да не почистваме абсолютно всички паднали листа в градината или двора, а да оставим някаква част от тях. Но не за се превърнат евентуално в тор, а за да запазим част от спящите полезни насекоми, които се крият в тях.

По този начин ще им осигурим и местообитание през лятото. Според Болт, 90% от пчелите по света всъщност не живеят в рояци и гнездят именно в земята, под листа или гниещи дървета.