Пролетта е вече тук от повече от месец и определено можем да кажем, че я усетихме в пълния ѝ блясък. Имаше много топли дни, а през последните - и по-хладни и дъждовни.

Но като цяло промяната във времето в посока затопляне ни кара да поглеждаме все повече към градината или задния двор. Защото когато тя е налице, човек винаги го сърбят ръцете да посади какво ли не, за да му е хубаво и цветно през цялото лято.

Но като оставим настрана зеленчуците и купищата цветя, които боцкаме в земята всяка година, ще видим, че всъщност не е никак лоша идея да дадем шанс на едно растение, от което има много ползи - лимонената трева.

Засаждане и отглеждане

Снимка 662242

Източник: iStock

По принцип лимонената трева обича топлия климат и меките зими, така че едва ли би преживяла зимата, ако бъде оставена навън. Но това не бива да ни притеснява, защото можем или да гледаме на нея като на едногодишно растение и всяка година да засаждаме наново, или пък есента да я пресаждаме в саксия, която да държим на топло.

Всъщност можем да я отглеждаме изцяло в саксия или леха, ако разполагаме с такава. Ако залагаме на варианта със саксията, то трябва да знаем, че тя трябва да е минимум 30 сантиметра широка и дълбока, съветват от Love The Garden Australia.

Снимка 662240

Източник: iStock

Отглеждането на лимонената трева може да се случи чрез посяване на семе през пролетта. Можем също така да елиминираме риска от неуспех с покълването, като просто си купим готови стръкове от разсадник, които да посадим в земята на желаното място.

Понеже лимонената трева е от растенията, които обичат пряката слънчева светлина е важно да подберем точното място в градината за нея. А то е там, където на ден ще получава около шест часа пряка слънчева светлина. Поливането трябва да е редовно, за да се поддържа почвата влажна, но не бива и да прекаляваме.

Снимка 662243

Източник: iStock

Подправката расте учудващо бързо и тънките ѝ листа неусетно могат да достигнат до дължина от един метър. Ето защо е важно да ѝ осигурим достатъчно пространство, за да се развива. От Everything Garden съветват редовно да изрязваме изсъхналите или пожълтели листа, за да стимулираме растежа на нови.

Един от приятните бонуси на лимонената трева е, че вероятността да я нападнат вредители е малка. Като можем да предпазим растението от ръжда и други гъбични заболявания, като избягваме поливането върху листата и не преполиваме.

Беритба

Снимка 662239

Източник: iStock

Точен момент няма, защото много зависи от това кога е посята лимонената трева и дали е тазгодишно растение, или такова от миналата година, което гледаме в парник или саксия. Но като цяло в периода между месеците юни и октомври трябва да се оглеждаме за нея.

Кога е точното време за пролетното почистване на градината

Кога е точното време за пролетното почистване на градината

И как да разберем, че е точният момент да го направим

Най-добрият начин да разберем, че е готова за отрязване е когато стъблата достигнат дължина от 30-40 сантиметра, а основата им е дебела поне два сантиметра. Тогава режем цялото стъбло до нивото на земята, като можем и да го откъснем, но трябва да внимаваме да не извадим цялото растение от земята.

Листата можем да използваме за чай, докато стъблата за подправка на пържени картофи, супи и други ястия. Най-хубавото е, че можем да я нарежем и замразим, за да имаме когато ни потрябва. 

За какво да използваме лимонената трева

Снимка 662241

Източник: iStock

Както вече казахме, чаят от листата на растението е много добра идея. И то не само защото е ароматен, а и защото има редица полезни свойства. Според Healthline, лимонената трева има антиоксидантно действие и може да почисти свободните радикали в тялото, които са чест причинител на заболявания.

Сода за хляб и оцет - как да измиваме правилно плодовете и зеленчуците с тях

Сода за хляб и оцет - как да измиваме правилно плодовете и зеленчуците с тях

Ето какво трябва да знаем

Благодарение на антимикробните си свойства чаят от лимонена трева може да е голям помощник при лечението на орални инфекции. Смята се също така, че цитралът, който се намира в растението, има мощни противоракови способности. Освен това чаят от лимонена трева ще се отрази добре на храносмилателната ни система.

Но трябва да внимаваме, защото тя действа и като диуретик, което означава, че ще ходим по-често до тоалетна. Нещо, което е добре дошло при сърдечна недостатъчност или чернодробна недостатъчност, както и оток, но все пак трябва да го имаме предвид.

Снимка 662238

Източник: iStock

Свойството му на диуретик обаче може да окаже добър ефект върху свалянето на килограми, ако такава е целта. Разбира се, не бива да приемаме лимонена трева под никаква форма, ако сме алергични към нея, в случай на бременност, нисък сърдечен ритъм и ниски нива на калий.

Югоизточна Азия е мястото, от което произхожда, затова е подходяща подправка за много азиатски ястия. Според Tasting Table, лимонената трева има силен аромат и вкус, подобен на цитрусов плод, но по-флорален и билков и с доловими нотки на джинджифил и мента. 

Земните червеи - враг или спасител в градината

Земните червеи - враг или спасител в градината

Ето какво трябва да знаем за дребосъците

Най-големият ѝ плюс, когато я използваме при готвене, е, че придава цитрусов вкус на ястията, но без киселинност и горчивина. За да се насладим на всичките ѝ плюсове обаче трябва и да знаем как да я приготвим. Разбира се, първо трябва да подрежем долната част, така че да няма корен, ако е купена от магазина, и да я измием.

След това от Tasting Table съветват да обелим първите няколко слоя от растението, докато стигнем до меката сърцевина, която се използва най-често при готвене. Чрез пасиране, нарязване на ситно или настъргване пък ще освободим пълния потенциал от аромати на лимонената трева. Добре се съчетава в рецепти с кокосово мляко и всички, в които има къри. И да, може да се ползва и в коктейли.