Киноата е псевдозърнена култура и през последните години започва да измества ориза, булгура и прочее класици в редица ястия. Най-малкото защото е в пъти по-полезна.

Салата табуле, булгур, киноа и как да си приготвим порчутата салата без глутен

Тайната на салатата табуле без глутен

По-добрата сестра на класиката с булгур

Тя съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, което я превръща в пълноценен протеин. Но и киноата, както и редица други полезни храни, си има своите недостатъци и може да ни причини известен дискомфорт.

Според диетолозите последното е напълно нормално. По-важното в случая е да сме наясно със симптомите, за да не изпадаме в излишна паника и да имаме (поне) едно наум.

Снимка 541302

Източник: iStock

Непоносимостта към киноата е като всяка една алергия. И като нищо може да ни причини възпаления по кожата, белите дробове и храносмилателния тракт. Сред по-леките признаци са диария, гадене, сърбеж, а сред най-тежките - повишена сърдечна честота, ниско кръвно налягане, бледа кожа и затруднено дишане.

А виновникът за всичките тези неприятни усещания е химикалът сапонин, който се намира в обвивката й, уточняват от Eat This, Not That!.

Снимка 541304

Източник: iStock

Именно сапонинът защитава растението от вредители и гъбички, но и с него има начин да се справим. Просто трябва да накиснем киноата във вода за 30 минути, след това да я изплакнем и чак тогава да се заемем с приготвянето й.

Киноата съдържа и фибри, които, както знаем, са несмилаеми въглехидрати. В случай че не я консумираме редовно, като нищо можем да усетим подуване в корема.

Киноа, минерали, фибри и още няколко полезни съставки за здравето ни

4 доказани ползи от кионата

Неслучайно е достоен заместител на ориза

Експертите съветват да внимаваме с нея и ако имаме проблеми с бъбреците. Тя съдържа веществото оксалат, или оксалова киселина.

Добрата новина е, че то се отделя по естествен път чрез урината, а лошата - че се свързва с калция, когато напуска тялото ни, и по този начин увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците.