7Топлата есен отложи грипната вълна, но е сигурно, че и тази година няма да ни се размине. За да бъдем подготвени за тазгодишния щам, можем да заложим на противогрипна ваксина или естествени имуностумиланти. 

Има обаче и друг начин да намалим сериозно възможността от разболяване, и то без лекарства, а само чрез промяна на начина на хранене.

Според ново изследване на учени от Университета в Йейл, кето диетата е подходящ начин да се предпазим от грипа. Изключването на въглехидратите и консумацията на много мазнини ни осигурява необходимата защита.

Снимка 453425

Източник: iStock

Този резултат е доказан с хранене на мишки по въпросния начин, в следствие на което е установено подсилване на имунитета им. Освен това, се забелязва увеличаване на броя на специфичен тип Т-клетки в белите дробове, които са много важни за имунния отговор. Те предпазват дробовете от възпаления чрез производството на повече слуз, която служи за щит.

Две групи мишки са заразени с един от най-сериозните щамове на грипния вирус и след четири дни всички мишки, които са се хранили както обикновено, са били болни. А от тези, подложени на кето диета, половината не са развили заболяването.

Момче ослепя след "диета" от чипс и картофи

Момче ослепя след "диета" от чипс и картофи

Стряскащ случай в Англия

Кето диетата подтиква тялото да гори повече мазнини, необходими за енергия. По този начин се подпомага отслабването. В началото на този тип режим можем да изпитаме симптоми на "кето грип", които приличат на тези на обикновения, но причината за тях е, че тялото ни се адаптира към приема на толкова малко въглехидрати, пише New Scientist.