17-годишно момче от английския град Бристъл напълно загуби зрението си, а лекарите обвиниха за това диетата му. То се е хранело изключително и само с пържени картофи, чипс, бял хляб и шунка.

Първите му здравословни проблеми за регистрирани, когато е 14-годишен и започва да имам проблеми със слуха. След като родители му го водят на изследвания, става ясно, че той страда от остър недостиг на витамини. Д-р Денис Атан от Бристълската очна клиника казва, че момчето не яде въобще плодове и зеленчуци.

Острата липса на витамин В12, каквато има момчето, пречи на нормалното функциониране на мозъка, образуването на червени кръвни телца, протеини, хормони и мазнини. Ако не се третира, се стига до остра очна невропатия и прогресивна загуба на зрение.

Снимка 441360

Източник: iStock

Три години по-късно тийнейджърът отново е в лекарския кабинет - прекъснал е приемането на В12 и страда от загуба на зрение. След прегледа е регистриран официално като изгубил зрението си, което означава, че няма право да шофира.

Като причина за ослепяването му отново се посочва хранителния му режим. "Той обясни, че има нетолерантност към текстурите на определени храни и не би могъл да ги яде. Чипсът и пържените картофки се оказват единствените храни, които толерира", обяснява д-р Атан.

Състоянието му е от по-редките хранителни разстройства в сравнение с анорексия и булимия - нарича се "селективно хранително разстройство". Засегнатите от него консумират само определени видове храни. Родителите на момчето твърдят, че не са забелязали състоянието на сина си.