Да не зареждаме клетките си с излишно "гориво" се оказва, че може да ни е от полза. Да приемаме по-малко калории отколкото сме свикнали обаче може да се окаже трудно. За щастие, нужно е да направим само малка промяната в хранителните си навици, за да удължим живота си.

Тегло, килограми и кои са хранителните навици, които ни карат да пълнеем

Хранителните навици, които ни карат да пълнеем

Възможно е дори да не си даваме сметка за тях

Според учените скоро може да бъдат намерени начини да удължим живота си благодарение на незначителни диетични промени, част от които са и модерните в момента диети, в които храненето се ограничава до определени часове през деня.

Затова изследователите провеждат проучване, в което 220 участници са разпределени на случаен принцип в две групи. Едната група е трябвало да изяжда само 75% от нормалния си прием на калории, за период от две години. Другата група са продължили да се хранят нормално. До края на изследването хората от първата група са намалили дневния си прием с около 300 калории - около половината от целта.

Снимка 607562

Източник: iStock

Въпреки това промените, които са направили участниците, показват някои големи ползи за здравето. Сред тях са по-доброто сърдечно-съдово и метаболитно състояние. Учените са забелязали също, че клетките на хората от първата група стареят малко по-бавно от тези на хората от втората група, пише The Washington Post.

Хранене, диети, новото проучване, което ги свързва с дълголетието и какви са резултатите

Как да живеем по-дълго

Ново проучване на Харвард ни съветва

Разбира се, за изследователите си има причина по-оскъдното хранене да забавя стареенето. И то е доста просто за обяснение и разбиране. "Произвеждащата енергия част от вашите клетки, наречена митохондрии, се претоварва, когато ядете много. Все едно да загреете двигателя на колата си - произвеждат се токсични странични продукти, а това са свободните радикали", споделят учените.