Вероятно всеки знае, че има хранителни навици, които могат да ни помогнат да отслабнем по здравословен начин. Има обаче и такива, заради които всъщност може да качим килограми. Според ново проучване има точно три навика, които може да повлияят негативно на теглото ни.

Преработени храни, замразени храни и как можем да се храним здравословно и по бюджет

Защо не трябва да избягваме преработените храни

Кога те могат да са дори здравословни

В проведеното изследване се включват 35 човека на възраст между 18 и 50 години. Някои от участниците са спазвали диета, съставена от минимално преработени храни, които включват различни нива на въглехидрати и мазнини. Друга част от участниците са консумирали храна, която съдържаха както минимално преработени, така и в голяма степен преработени храни, които съдържат умерени нива на въглехидрати и мазнини.

Изследователите са обърнали внимание на това колко бързо се хранят участниците, какви са енергийната плътност и съдържание на протеини в храната, както и каква част от храненето на хората е съставено от продукти с високо съдържание на мазнини, натрий, захар или въглехидрати.

Снимка 607417

Източник: iStock

Резултатите показват, че въпреки различните диети участниците, които се хранят по-бързо, консумират повече калорични храни, както и такива с високо съдържание на мазнини, натрий, захар или въглехидрати. Освен това те приемат повече калории, което води до наддаването на тегло.

За храните с високо съдържание на мазнини, натрий, захар или въглехидрати се потвърждава, че имат повече калории в сравнение с храни с по-ниска енергийна плътност, но със същото тегло. Пример за това е сравнението между порция от 100 грама ягодов сладолед, който има около 200 калории, и порция от 100 грама ягоди, която е само около 32 калории. Ягодите в случая са за предпочитани и заради това, че съдържат фибри, които ни държат сити за по-дълго време.

Хронохраненето и защо по кое време се храним има толкова голямо значение

Наистина ли е от значение по кое време се храним

Какво е хронохранене

Следователно, ако диетата ни се състои от енергийно плътни храни в по-малък обем, които обикновено засищат по-малко, сме по-склонни да изядем повече, за да се чувстваме сити. Това от своя страна допринася за по-голям прием на калории и потенциално наддаване на тегло, ако приемаме повече калории, отколкото изразходваме, пише Eat This, Not That.