Колкото хората сме различни, толкова различни са и хранителните ни навици. Невинаги обаче можем да се похвалим, че са за пример. Въпреки това, никога не е късно да започнем да се храним възможно най-здравословно. Достатъчно мотивиращо трябва да ни се струва, като знаем, че ще има значителни ползи за здравето ни.

Кои храни да избягваме, за да нямаме проблеми с холестерола

Кои храни да избягваме, за да нямаме проблеми с холестерола

И с кои полезни алтернативи да ги заместим

Освен това вече е доказано, че здравословното хранене значително намалява възможността за преждевременна смърт. И по-точно - според ново проучване на Харвард здравословното хранене може да намали риска от ранна смърт с до 20%.

Изследователите от Харвардското медицинско училище и Харвардския университет T.H. Chan School of Public Health проследяват повече от 120 000 възрастни в продължение на до 36 години. Като сравняват докладите за хранителните им навици с нивата на смъртност се оказва, че хората, които се хранят по най-висококачествения начин, имат 20% по-нисък риск от преждевременна смърт, както и по-нисък риск от развитието на различни заболявания, включително сърдечни, и рак.

Снимка 602081

Източник: iStock

Учените класифицират няколко диети като здравословни и благоприятни за дълъг живот.

Една от тях е средиземноморската диета, която включва зехтин и морски дарове. В нея присъстват основно храни от Гърция и Испания и можем да ѝ се доверим, тъй като е добре проучена от експертите, които често я препоръчват и определят като един от най-здравословните начини на хранене.

Друг полезен начин на хранене е растителната диета без животински продукти. Веганството и вегетарианството също са свързани с доброто здраве на сърцето и намаляването на риска от някои видове рак.

Според изследователите има полза и от храненето с малко месо и млечни продукти, като обаче се набляга на растителни протеини и здравословни мазнини.

Витамин К, признаците на недостиг и храните, които го съдържат

Как да разберем дали имаме недостиг на витамин К

И с кои храни можем да си го набавим

Общото в диетите, които се считат за най-здравословни е, че всички те включват консумацията на големи количества плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови растения и пълнозърнести храни. Като противопоказни обаче са определени преработените храни, захарта, червеното месо, подсладените напитки и алкохолът, пише Insider.