Както повечето хора, и ние гледаме да заредим фризера с някои от основните месни продукти като пиле или кайма например. Един въпрос обаче ни гложди: колко дълго, след като сме замразили месото, то е годно за ядене.
Източник: iStock
Добрата новина е, че ако го съхраняваме на температура под -18°C, на практика то е вечно.
Бързаме да поясним, че това означава "безопасно за ядене" и то при условие че температурата във фризера не е падала под тази температура. Трябва да сме наясно, че вкусовите му качества със сигурност няма да са като тези на прясното месо.
Източник: iStock
От Good Housekeeping ни дават практични съвети за това колко дълго да съхраняваме различните видове месо във фризера, за да може то да бъде в оптималното си състояние.
-
Не бива да допускаме температурата във фризера да надвишава споменатите -18°C.
-
Ако ще го ползваме в рамките на два месеца, месото може да бъде прибрано там в оригиналната си опаковка. За по-сигурно ние бихме го увили в стреч фолио или поставили във втора найлонова опаковка.
А по колко дълго можем да съхраняваме различните видове меса във фризера?
-
Пилешко: Цяла птица можем да държим около година. Разфасовано пилешко, пуешко или патешко можем да съхраняваме около девет месеца, а карантията - около шест.
-
Телешко, говеждо и агнешко: На оптимално качество можем да разчитаме, ако ги ползваме в рамките на шест месеца или година.
Източник: iStock
-
Свинско: Подобно на горните, суровото свинско месо е чудесно за консумация в рамките на година. За сметка на това замразени наденички, кюфтета и други видове обработено месо е добре да се ползват до два месеца след замразяване.
-
Кайма: Препоръчителната консумация е в рамките на три до четири месеца.