Както повечето хора, и ние гледаме да заредим фризера с някои от основните месни продукти като пиле или кайма например. Един въпрос обаче ни гложди: колко дълго, след като сме замразили месото, то е годно за ядене.

Снимка 483355

Източник: iStock

Добрата новина е, че ако го съхраняваме на температура под -18°C, на практика то е вечно.

Бързаме да поясним, че това означава "безопасно за ядене" и то при условие че температурата във фризера не е падала под тази температура. Трябва да сме наясно, че вкусовите му качества със сигурност няма да са като тези на прясното месо.

Снимка 429045

Източник: iStock

От Good Housekeeping ни дават практични съвети за това колко дълго да съхраняваме различните видове месо във фризера, за да може то да бъде в оптималното си състояние.

  • Не бива да допускаме температурата във фризера да надвишава споменатите -18°C.

  • Ако ще го ползваме в рамките на два месеца, месото може да бъде прибрано там в оригиналната си опаковка. За по-сигурно ние бихме го увили в стреч фолио или поставили във втора найлонова опаковка.

Пилешкото месо, размразяването му и грешката, която да не допускаме

Как правилно да размразим пилешкото

За да е не само вкусно, но и безопасно

А по колко дълго можем да съхраняваме различните видове меса във фризера?

  • Пилешко: Цяла птица можем да държим около година. Разфасовано пилешко, пуешко или патешко можем да съхраняваме около девет месеца, а карантията - около шест.

  • Телешко, говеждо и агнешко: На оптимално качество можем да разчитаме, ако ги ползваме в рамките на шест месеца или година.

Снимка 555969

Източник: iStock

  • Свинско: Подобно на горните, суровото свинско месо е чудесно за консумация в рамките на година. За сметка на това замразени наденички, кюфтета и други видове обработено месо е добре да се ползват до два месеца след замразяване.

  • Кайма: Препоръчителната консумация е в рамките на три до четири месеца.