Червата ни са отговорни за много повече от това просто да смилат храната, която консумираме. Те също така са от значение за имунната ни система, централната нервна система, здравето на сърцето, психичното ни здраве и други основни функции на тялото ни.

Стомашно здраве, чревно здраве, имунитет и пет признака за проблеми с храносмилателната ни система

5 признака за лошо стомашно здраве

Като главоболие например

Чревният микробиом е екосистема и е важно всички различни микроорганизми в него да са балансирани. Когато този баланс е налице, организмът ни е по-способен да преработва храната, да разпределя хранителните вещества в тялото и да елиминира отпадъците. Когато обаче балансът е нарушен, сме застрашени от развитието на различни заболявания, сред които синдром на раздразнените черва, диабет, затлъстяване, рак и сърдечни проблеми.

За щастие има как самите ние да си помогнем в поддържането на здрава храносмилателна система. Ето кои са основните пет съвета на диетолозите, които е добре да следваме.

Пълноценна диета

Както и бихме предположили, начинът ни на хранене е ключов за здравето на червата ни.

Снимка 621059

Източник: iStock

Препоръчително е ежедневно да наблягаме на плодовете и зеленчуците и да избягваме преработените храни, сладкишите и храните, които съдържат ненаситени мазнини. Последните могат да причинят дисбаланс между лошите и добрите чревни бактерии.

Повече ферментирали храни

Едни от най-добрите храни, които можем да консумираме за да бъдат червата ни здрави, са ферментиралите.

Снимка 621060

Източник: iStock

Кисело мляко, кефир, кимчи, мисо, темпе - всички те имат благоприятния ефект да помагат за увеличаването броя на добрите бактерии (пробиотици) в червата, които подпомагат храносмилателната ни система.

Овладяване на стреса

Изследвания доказват, че високите нива на стрес могат да доведат до намаляването на добрите бактерии в червата. Възможно е дори да загубим апетит или да получим запек.

Снимка 621061

Източник: iStock

За да овладеем стреса можем да опитаме с медитация или консултации със специалист по психично здраве.

Движението е задължително

Физическите упражнения подобряват цялостното ни здраве, не само храносмилането ни. "Повишеният кислород в кръвта и повишаването на телесната температура, които идват с упражненията, са точно условията, при които процъфтяват добрите чревни бактерии", обясняват здравните специалисти.

Снимка 621063

Източник: iStock

За хората, които тепърва започват с тренировките, са препоръчителни бързите разходки и лекия джогинг. Пилатесът и йогата също са чудесни за укрепване на мускулите и изразходване на енергия, пише Fox News.

Зеленолистни зеленчуци, сулфохиновоза, черва и как да се погрижим за храносмилателната система

Как да се погрижим за храносмилателната ни система

Докато си хапваме

Елиминиране на изкуствените подсладители

Изобщо не е препоръчително да консумираме изкуствени подсладители, тъй като те могат да нарушат баланса на полезните бактерии в червата.

Снимка 621064

Източник: iStock

"Дисбалансираната чревна флора може да доведе до стомашни смущения като газове и подуване, както и до по-дългосрочни нежелани ефекти, като промени в теглото или постоянна умора", предупреждават експертите. Те ни съветват, когато ни се прияде нещо сладко, да предпочетем здравословната алтернатива - банан, горски плодове или кашу например.