Че начинът ни на хранене влияе пряко на храносмилателната ни система, а оттам и на цялостното ни здравословно състояние, най-вероятно си го знаем. Едва ли обаче сме толкова наясно кои храни са най-полезните за чревния ни тракт.

Спанакът, хормоните в него и как влияят на тялото ни

Ефектът Попай не е измислица

Спанакът наистина помпа мускули

За да разясним този въпрос, нека започнем с факта, че пълнозърнестите храни с високо съдържание на фибри определено помагат храносмилателната ни система да работи добре. Но освен тях е препоръчително да консумираме и плодове и зеленчуци. Те съдържат полифеноли - съединения, които подобряват чревната бариера.

И ако трябва вече да навлезем по-конкретно във въпроса коя точно е най-полезната храна за чревния ни тракт, директно споделяме - това са зеленолистните зеленчуци. Сред тях са и спанакът, и кейлът, които все повече се използват в съвременната кулинария.

Снимка 585647

Източник: iStock

И добре че е така, защото се оказва, че в зеленолистните се съдържат добри за червата ни бактерии, които при консумация помагат на цялостната ни храносмилателна система. Според проучване този благоприятен ефект се дължи на уникалното захарно съединение, наречено сулфохиновоза, на което са богати зеленолистните зеленчуци.

Снимка 585646

Източник: iStock

Спанак и кейл - зеленчуците, които забавят процесите на стареене

Зеленчуците, които забавят стареенето

Млади по-дълго - отново с помощта на храната

И какво точно се случва, когато в червата ни има от добрите бактерии? Колкото повече са те, толкова по-добре помагат да се изгради стабилна защитна бариера в нашия микробиом. А тя е така необходима, за да не се размножават лошите бактерии, пише Eat This, Not That.