Случва ли ви се да ядете редовно, но все да чувствате, че не сте сити? Ако отговорът е "да", вината може да не е в апетита, а в избора на храна. Някои продукти всъщност подлъгват тялото, като временно създават усещане за пълнота, но в крайна сметка засилват глада. Ето и шест от най-често срещаните храни и напитки, които е добре да ограничим, ако искаме да се чувстваме сити за по-дълго.

Изкуствени подсладители

Диетична кола, "нулеви калории", "без захар" - всичко това звучи добре... на етикета. Реалността? Изкуствените подсладители не само че не засищат, но и стимулират мозъка да иска още сладко.

Снимка 582691

Източник: iStock

"Те предизвикват желание за още храна, но без да носят удовлетворение", казва диетологът и физиолог Катлийн Алеом, цитирана от Independent.

Освен това, продуктите с подсладители обикновено са силно преработени - още една причина да ги избягваме в големи количества.

5 храни, подправки и напитки, които помагат при възпаление в тялото

5 храни, подправки и напитки, които помагат при възпаление в тялото

И облекчават подуването на корема, болките в ставите и умората

Листни салати

Снимка 699347

Източник: iStock

Салатата звучи като най-здравословния избор... но ако в нея има само маруля и домати, вероятно ще огладнеем след час. Ключът е в баланса - трябва да добавим протеин (пиле, риба, нахут), бавни въглехидрати (сладки картофи, кафяв ориз) и полезни мазнини (авокадо, зехтин, семена), за да се чувстваме сити по-дълго.

Плодови сокове

Снимка 594596

Източник: iStock

Да, пълни са с витамини. Но също така - и със захар, при почти никакво съдържание на фибри, мазнини или протеин. Организмът усвоява течната фруктоза изключително бързо, което води до бърз скок на енергията, последван от глад. Много по-добре е да изядем целия плод - ще получим и фибрите, и усещането за ситост.

Крекери и бисквити

Снимка 601529

Източник: iStock

Малки, хрупкави, уж безобидни, но в действителност - пълни с прости въглехидрати, които се разграждат мигновено и оставят организма ни гладен за още. За да направим закуската си по-засищаща, трябва да ги комбинираме с мазнина или протеин - например с авокадо, рикота или лъжица фъстъчено масло.

Солени снаксове и ядки

Снимка 674185

Източник: iStock

Чипс, солени ядки, гризини - вкусни, но коварни. Солта кара тялото ни да ожаднява, а понякога бъркаме жаждата с глад. Затова след няколко шепи ядки може да усетим порив за още храна, без реално да имаме нужда от нея. Преди да посегнем към следващия снакс, по-добре да изпием чаша вода.

Алкохол

Снимка 707974

Източник: iStock

Алкохолът е богат на празни калории, но това не е най-големият му "грях". Той влияе директно на апетита, като "отключва" усещането за глад в мозъка.

6 пренебрегвани храни, особено полезни за чревното здраве

6 пренебрегвани храни, особено полезни за чревното здраве

Ползени за храносмилането, здравето на мозъка, сърцето и имунитета

"Проучванията показват, че след консумация на алкохол мозъкът навлиза в режим на глад, независимо дали реално имаме нужда от храна", обяснява Алеом.