Случва ли ви се да ядете редовно, но все да чувствате, че не сте сити? Ако отговорът е "да", вината може да не е в апетита, а в избора на храна. Някои продукти всъщност подлъгват тялото, като временно създават усещане за пълнота, но в крайна сметка засилват глада. Ето и шест от най-често срещаните храни и напитки, които е добре да ограничим, ако искаме да се чувстваме сити за по-дълго.
Изкуствени подсладители
Диетична кола, "нулеви калории", "без захар" - всичко това звучи добре... на етикета. Реалността? Изкуствените подсладители не само че не засищат, но и стимулират мозъка да иска още сладко.

Източник: iStock
"Те предизвикват желание за още храна, но без да носят удовлетворение", казва диетологът и физиолог Катлийн Алеом, цитирана от Independent.
Освен това, продуктите с подсладители обикновено са силно преработени - още една причина да ги избягваме в големи количества.
Листни салати

Източник: iStock
Салатата звучи като най-здравословния избор... но ако в нея има само маруля и домати, вероятно ще огладнеем след час. Ключът е в баланса - трябва да добавим протеин (пиле, риба, нахут), бавни въглехидрати (сладки картофи, кафяв ориз) и полезни мазнини (авокадо, зехтин, семена), за да се чувстваме сити по-дълго.
Плодови сокове

Източник: iStock
Да, пълни са с витамини. Но също така - и със захар, при почти никакво съдържание на фибри, мазнини или протеин. Организмът усвоява течната фруктоза изключително бързо, което води до бърз скок на енергията, последван от глад. Много по-добре е да изядем целия плод - ще получим и фибрите, и усещането за ситост.
Крекери и бисквити

Източник: iStock
Малки, хрупкави, уж безобидни, но в действителност - пълни с прости въглехидрати, които се разграждат мигновено и оставят организма ни гладен за още. За да направим закуската си по-засищаща, трябва да ги комбинираме с мазнина или протеин - например с авокадо, рикота или лъжица фъстъчено масло.
Солени снаксове и ядки

Източник: iStock
Чипс, солени ядки, гризини - вкусни, но коварни. Солта кара тялото ни да ожаднява, а понякога бъркаме жаждата с глад. Затова след няколко шепи ядки може да усетим порив за още храна, без реално да имаме нужда от нея. Преди да посегнем към следващия снакс, по-добре да изпием чаша вода.
Алкохол

Източник: iStock
Алкохолът е богат на празни калории, но това не е най-големият му "грях". Той влияе директно на апетита, като "отключва" усещането за глад в мозъка.
"Проучванията показват, че след консумация на алкохол мозъкът навлиза в режим на глад, независимо дали реално имаме нужда от храна", обяснява Алеом.