Както знаем, здравето на червата зависи в голяма степен от поддържането на добър микробиом. А за да е такъв той, е нужно пълноценно и разнообразно хранене.
Част от това хранене е препоръчително да бъдат и ферментиралите храни и напитки, за които не е тайна, че подпомагат храносмилането и подобряват здравето на червата. Те са богати на пробиотици, фибри и други основни хранителни вещества, като благоприятстват дори и поддържането на здравословно тегло.
Ето шест ферментирали храни и напитки, които е добре да консумираме редовно.
Мисо
Подправката мисо присъства в много супи и разядки в японската кухня. То е основна храна за една от най-дълголетните нации в света и е колкото вкусна, толкова и полезна.
Източник: iStock
Богата е на пробиотици, които подпомагат храносмилането и усвояването на хранителни вещества в организма. А благодарение на ниското си съдържание на мазнини, е чудесна като допълнение към една по-нискокалорична диета.
Кисело зеле
Толкова обичано по нашите ширини и също толкова чудесно за здравето на червата. Киселото зеле е богато на фибри и пробиотици, които в комбинация засищат и подпомагат храносмилането.
Източник: iStock
Благодарение на фибрите се чувстваме по-сити за по-дълго, което намалява вероятността от преяждане. Пробиотиците пък са неизменно важна част от метаболитната ни система.
Кимчи
Подобно на киселото зеле, корейското кимчи е богато на пробиотици и фибри.
Източник: iStock
Характеризира се и с пикантност, която може дори да ускори метаболизма. Благоприятно е за храносмилането и поддържането на здравословно тегло.
Кефир
Тази напитка от ферментирало мляко е чудесна заради пробиотиците и протеините, които съдържа.
Източник: iStock
Живите култури в кефира не само подобряват храносмилането, но и помагат за усвояването на други хранителни вещества, за да извлече организмът ни максимума от храната. Протеинът пък е полезен за мускулите.
Комбуча
Този газиран, вкусен ферментирал чай се слави с богатството си от пробиотици и детоксикиращите си свойства.
Източник: iStock
Комбучата е полезна за храносмилателните процеси и често съдържа оцетна киселина, която помага за регулирането на телесните мазнини. Благоприятства загубата на излишни килограми, докато същевременно насърчава и доброто храносмилане.
Ябълков оцет
Консумацията на ябълков оцет е особено популярна в последно време заради способността да подпомага редуцирането на теглото. Неговите ползи се дължат на високото съдържание на оцетна киселина, която се свързва с по-доброто усвояване на протеини.
Източник: iStock
Ябълковият оцет ускорява и метаболизирането на други вещества, докато потиска и глада. По този начин е хем полезен за храносмилането, хем за предотвратяване на преяждането и съответно отстраняването на излишните килограми, пише She Finds.