Безброй хора по цял свят започват деня си с чаша кафе. Обикновено причините са две - уникалният вкус и ободряващият ефект.

Кафето, кортизолът, адреналинът и кога е най-добрият момент за първата сутрешна доза

Защо да не избързваме с кафето сутрин

И какво ще ни донесе това търпение

Без съмнение, кафето е най-предпочитаният източник на твърд кофеин. Любимата ни сутрешна напитка съдържа около 90 милиграма, което е три-четири пъти повече от количеството в повечето видове чай.

Според учените обаче кафето може да има обратен ефект, да спре да ни събужда. "Парадоксът на кофеина е, че в краткосрочен план той засилва вниманието и бдителността. Помага и с някои когнитивни задачи", уточнява Марк Щайн, професор по психиатрия във Вашингтонския университет пред New York Times.

Снимка 546484

Източник: iStock

Но в дългосрочен план, дори и след консумацията му, можем да изпитаме така нареченото налягане за сън, или хомеостатично задвижване на съня. Това е естествената нужда от сън, която се засилва през деня. И най-доброто, което можем да направим в този момент, е да си легнем и да затворим очи.

С времето нашето тяло изгражда толерантност към кофеина, защото черният ни дроб започва по-бързо да произвежда протеините, които го разграждат, и то просто спира да ни действа.

Работата, смехът, дъвката и как още да преборим умората следобед, без да пием кафе

Как да се справим със следобедната умора без кафе

Няколко трика, които можем да приложим и в офиса

Стигнем ли до този момент, експертите съветват да си дадем кратка пауза и да заложим на друг вид ободрителни напитки или дейности, като кратката разходка, предлагат от Eat This, Not That!.