На всеки се случва да му се доспи следобед, докато е на работа. И умората често ни хваща неподготвени и дори без да сме били затрупани със задачи.

Движението, въглехидратите, захарта и как да се заредим с повече енергия

Как да се заредим с повече енергия

И за какво може да е признак умората

Всички сме чували или вече сме изпитали ободрителния ефект от кратките разходки извън офиса, здравословната закуска и по-лекия обяд, както и от следобедната дрямка за около 10-30 минути, ако работим вкъщи.

Но с тях не се изчерпват всички трикове, с които можем да се ободрим, без да посягаме към обичайната доза следобедно кафе. А то често просто ни разтреперва, но не ни зарежда с енергия или с мотивация, да речем.

Снимка 544302

Източник: iStock

Доказано е, че всичко, което е в състояние да ни разсмее - от смешен видеоклип във Facebook или забавна сцена от филм в YouTube, може и не просто да ни вдигне настроението, но и да ни върне мотивацията и да ни зареди с енергия.

Смехът засилва сърдечната честота и разхода на енергия, освен това облекчава стреса и сваля кръвното налягане. И влияе като лека тренировка, защото вдига нивата на ендорфините - хормоните на щастието.

Снимка 544304

Източник: iStock

Колкото и странно да звучи, дъвченето на дъвка също може да повдигне духа ни. Според не едно проучване дъвката оказва положителен ефект върху настроението, повишава бдителността и подобрява когнитивните функции.

Дъвките, поглъщането й и какво се случва с нея в стомаха

Какво се случва, ако глътнем дъвка

И защо не е просто изпитано сплашване на децата

Учените съветват вместо да пием кафе, щом усетим умора следобед, да си пуснем любимата музика, която ни кара да затанцуваме. Защото тя веднага ще повиши и притока на допамин, безценното вещество, което отговаря за доброто ни настроение.

Снимка 544303

Източник: iStock

Доказано е и друго. Ако се отпуснем повече и запеем, това съвсем ще ни отвори очите и ще усетим по-мощен прилив на енергия.

Водата е жизненоважна за редица процеси в нашия организъм. Според изследване на Университета на Кънектикът приемът само с 1,5% по-малко от дневната доза вода може да доведе да умора и неспособност за концентрация. Особено при жените.

Лимон, психично състояние, умствена дейност и как да нарежем плода, за да усетим ползите от аромата му

2 причини да държим лимон до леглото

Но нарязан по определен начин

Ароматът на цитрусови плодове като лимон и портокал, както и на маточина, също има невероятната способност да сваля стреса и да ни зарежда с нови за сили за останалата част от деня. Достатъчно е просто да ги държим близо до нас, независимо дали в суров вид или под формата на масла, напомнят още от Women's Health.