Като любители на кафето винаги сме се интересували от научните изследвания за неговите ползи. И те, оказва се, наистина са повече, отколкото вероятно предполагаме - от грижа за сърцето и мозъка до подпомагане на отслабването, подобряване на нивата на енергия и борба със стареенето.
А сега едно ново научно изследване за пореден път извежда на преден план една друга важна полза от кофеиновата напитка, която съвсем не е за подценяване - особено на фона на непрекъснато увеличаващия се брой случай на рак, дори при младите хора.
Учени от University of Utah's Huntsman Cancer Institute правят анализ на данните от 14 предишни изследвания, които се занимават с връзката между консумацията на кофеиновата напитка и риска да бъдем диагностицирани с онкологично заболяване.

Източник: iStock
Така се установява, че пиенето на кафе намалява риска от рак, който засяга най-вече областите на врата и главата, в това число и устната кухина. Това са седмите най-разпространени видове ракови заболявания, особено в страните с по-нисък стандарт на живот.
Интересна подробност е, че според учените консумацията на безкофеиново кафе също може да ни донесе тези ползи. Смята се, че и чаят със съдържание на кофеин би могъл да ни е помощник в превенцията на онкологични заболявания.
Учените анализират данни за над 9500 пациенти с рак в областта на врата и главата, както и над 15 хиляди контролни изследвания за хора без подобна диагноза. И се установява, че три или четири чаши кафе на ден намаляват с цели 41% риска от един конкретен вид рак на гърлото. А при четири и повече чаши на ден рискът от развитие на какъвто и да е вид рак във въпросните две области намалява със 17%, за в устната кухина с 30%, а на гърлото - с 22%, обяснява SciTechDaily.
Ако не можем да консумираме подобни количества от кофеиновата напитка, и една чаша на ден е достатъчна за намаляване на риска от въпросните заболявания. Но ако пием поне две, ползите в тази насока се увеличават значително. Затова едно кафе сутрин и едно следобед ни звучи като златната среда.