Специалистите по хранене отдавна предупреждават за вредите от консумацията на кафе на гладно. Но има още една причина да не го правим и тя е свързана по-скоро с това да изпитаме напълно истинския му ефект. Както и да не се изнервяме.

Кафето, закуската и още една причина да не го пием на гладно

Кафе преди закуска - още една причина да не го правим

Цената на вредния навик

За мнозина първата доза ободрителна напитка е преди всичко истинска наслада за сетивата. Други твърдят, че не могат да отворят очи без нея и да започнат деня си. А трети обясняват нуждата от сутрешния ритуал и с двете.

Независимо от кой тип сме, експертите съветват да не грабваме чашата с кафе веднага, след като се събудим, а да изчакаме малко.

Снимка 538832

Източник: iStock

Идеята на паузата е да усетим максимално енергийния заряд, който дава кофеинът. Но за целта първо трябва да изчакаме да отшумят тревожността и промените в настроението, които често изпитват заклетите привърженици на кафето.

Това безпокойство от Huffington Post обясняват с факта, че натрапчивото желание за първата доза предизвиква производството на кортизол, хормона на стреса.

В същото време, той се комбинира с адреналина, който тялото ни произвежда сутрин и двата хормона действат в комбина от половин час до 45 минути.

Те са нашите естествени стимуланти, които ни помагат да отворим очи сутрин. А комбинацията им с кофеин обикновено ни кара да се чувстваме по-изнервени.

Кафе, кофеин и в топлото или в студеното има повече кофеин

Топло или студено кафе – в кое има повече кофеин

Каква е разликата

Специалистът Трейси Локууд Бекерман посочва идеалния прозорец за пиене на кафе сутрин - около един час, след като отворим очи. Само така ще можем да усетим чистия ефект от неговото соло изпълнение. И без то да бъде заглушено от въздействието на кортизола.