Всяка година светът консумира около 10 милиона тона кафе. И въпреки че е любимата напитка на милиарди хора, малцина са наясно с ползите от нейната утайка.

Кафето, Световният ден на кафето и какво не знаем за него

Kафето, което промени света

Най-интересните факти за празника на кафето

Подобно на черупките от яйцата, които изхвърляме с лека ръка, а не трябва, защото са полезни, така не бива лесно да се разделяме и с остатъка от сутрешната ни напитка. Ето в кои случаи и как ще намери тя приложението си.

Лош дъх

За ползите от редовното миене на зъбите две мнения няма. Кафето не лекува, но освежава дъха и бързо неутрализира и най-упоритите следи от лук и чесън в него.

По същия начин действа и утайката му - с нея ще заличим лошите миризми от някои храни в хладилника. Поставяме малко количество в подходящ съд и забравяме за неприятния случай.

Снимка 518387

Източник: iStock

Подпухнали очи

Не само начина ни на хранене и пликчетата от чай помагат срещу видимите признаци на умора. Оказва се, че и утайката от кафето се прилага успешно в борбата с тъмните кръгове под очите. 

Тъмните кръгове под очите, храните, напитките и как да ги избегнем

Как да се избавим от тъмни кръгове под очите

Три елементарни трика да се справим с проблема

Смесваме я с малко вода и зехтин, и нанасяме върху проблемните зони. Стоим така около 15 минути и изплакваме. Толкова му трябва на кофеина, за да подобри кръвообращението и да ни освежи.

Насекоми

Както сред хората, така и сред насекомите, има видове, които грам не търпят специфичния аромат на кафето. Комарите, мравките и бълхите не са му фенове и поставим ли остатъка от него на подходящото място, бързо ще ги изгоним.

Снимка 518388

Източник: iStock

Марината за месо

Заради киселината, утайката е подходяща и за марината - подобрява вкуса на месото, като подчертава естествения му аромат.

Тенджери и тигани

Премахва и загорялата храна от готварските съдове. Поръсваме замърсената повърхност, изтъркваме с чиста гъба и сме готови.

Коса

По подобен начин се справя и с остатъците от лак и сух шампоан по косата. Освен това я прави по-мека и гладка.

Прическата, косата, формата на лицето и как да си изберем подходящата

Прически според формата на лицето

Бретон, къдрици или боб - всичко зависи от...

Дамите с по-светъл тон на прическата обаче трябва да внимават, защото утайката от кафето обезцветява. И при всички случаи, винаги е добре да се измием хубаво, след като сме я приложили, съветват от Tips and Tricks.