Кафето - напитката, без която не минава и един наш ден, също си има своя празник. Днес, 1 октомври, не само все повече ни замирисва на есен, но и на кофеиновата напитка, която помага за по-бързо и приятно започване на деня векове наред. По случай празника събрахме някои любопитни факти за кафето и неговата история.

  • Идеята за Световния ден на кафето се ражда по време на среща на Международнатa кафе организация в Милано. Празнува се за пръв път през 2015 г. В някои страни по света се отбелязва и на 29 септември.
Dalgona Coffee, най-актуалната корейска кафе напитка и как да си я приготвим

"Обърнатото капучино", по което полудяха всички

В крак с тенденциите

  • За родина на кафето се смята Етиопия. Историята ни връща назад чак до IX век, когато козарят Калди забелязва колко енергични стават козете от стадото му, когато си похапват от зърната на кафеното растение.
  • Кафето може да се определи като плод. То е храст с малки плодчета, които могат да бъдат зелени или червени. Червените имат по-приятна миризма и по-ниска киселинност, затова и се използват за по-леки сортове кафе.
  • Преди да се стигне до идеята за изпичане на кафените зърна, представителите на африканските племена смесват малките плодчета на храста с животинска мазнина и ги консумират като закуска, която им дава енергия.
Снимка 498635

Източник: iStock

  • Сортовете кафе се делят основно на два големи дяла - Арабика (по-деликатен аромат и по-ниска киселинност) и Робуста (по-висока киселинност и повече кофеин).
  • Днес, според класацията на World Atlas, най-много кафе се консумира във Финландия (12 кг годишно на човек), следвана от Норвегия, Исландия, Дания и Нидерландия. В скандинавските страни консумацията на кофеиновата напитка е задължителна част от местната култура.
Фика и изкуството да пием кафе по шведски

Изкуството да пием кафе по шведски

А удоволствието - по-голямо и от шведска тройка

  • В световен мащаб всеки ден се консумират около 2.25 милиарда чаши кафе, предава Bored Panda.
  • С тези огромни количества, в които се консумира ежедневно, кафето е втората най-продавана стока в световен мащаб след суровия петрол. Световната търговия с кафе се оценява на над 100 милиарда долара.
Снимка 498638

Източник: iStock

  • Основната част от кафето идва от Бразилия - около 40%, като 69% от него е от сорта Арабика. В страната се отглежда кафе от повече от 150 години и в отрасла са заети над три милиона и половина души. Кафето се отглежда на територии, големи колкото цяла Белгия.
  • След Бразилия в топ 5 на производителите на кафе се нареждат Виетнам, Колумбия, Индонезия и Етиопия.
Кафето и кои са най-скъпите видове в света

Най-скъпите кафета в света

От Колумбия до Ямайка

  • Инстантното кафе се появява преди близо 250 години. За пръв път е представено в Англия през 1771 г., но минава доста време, докато започне масовото му производство в САЩ през 1910 г.