Понякога е по-лесно да си харесаме нов автомобил, отколкото прическа. Често сменяме и  няколко фризьорски салона, преди да получим това, което искаме.

За да си спестим цялото ходене по мъките, не е достатъчно просто да покажем снимка с желаната визия на коафьора. Добре е да знаем златните правила при избора според формата на лицето.

Всъщност вариантите са кръгло, сърцевидно, овално, квадратно, продълговато или като диамант лице. Ето и всичко така характерно за всеки от тях.

Кръгло лице

Ако не желаем да го подчертаваме, залагаме на правата коса или къдрава със средна дължина. Селена Гомес знае как става това.

По принцип дългият вариант е най-подходящ за случая, като е добре да избягваме прическите, които придават допълнителен обем около ушите, както и онези с дължина до тях.

Сърцевидно

Пухкави бузи, широко чело и остра брадичка. Жертвите на модата с този вид отличителни белези обаче са и сред най-големите късметлии, защото имат по-голям избор, утешават ни от Tips and Tricks.

Обемният връх на главата подчертава лицето в положителен смисъл и фризьорът с лека ръка най-вероятно би предложил нещо по-смело от типа на боб или бретон.

Овално

Имаме ли по-тесни слепоочия от челюстите, това е нашата форма. Избягваме късите прически, защото допълнително удължават лицето ни, и залагаме на сигурното - средна дължина или леко скосена. Като Блейк Лайвли.

Квадратно

Типичното тук е ъгловатата форма на челюстите. Моделите с повече обем, като къдрици или на етажи, ще замажат положението и ще изместят фокуса от тях.

И още нещо - хубаво е косата небрежно да пада около лицето.

Продълговато

При този тип форма височината на лицето (от брадичката до линията на косата) е почти два пъти по-голяма от ширината. И а брадичката не е заострена. Като на любимия ни Джейсън Стейтъм, да речем. 

Бретонът или една шапка са най-лесните трикове, с които да придадем обем на удължената форма.

Диамантено

Малка заострена брадичка и широки скули.

Късата дължина на косата оформя добре лицето и отклонява вниманието от острите черти, според коафьора на известните Скот Кинг, както пише Byrdie. А истинският диамант са страничните кичури.