Всички знаем колко е полезна куркумата за здравето с нейните противовъзпалителни свойства и подпомагането на изгарянето на мазнини. Чували сме и за златното мляко, което се приготвя с мед и куркума. Оказва се, че подправка се комбинира перфектно и с кафето, за да ни даде ударна доза здраве.

Мляко, куркума, джинджифил и канела - как да си направим златно мляко

Златно мляко за златно здраве

Щит срещу болестите на сезона

И куркумата, и кафето са пълни с антиоксиданти. А изследване от 2020 г. доказва, че усвояването на куркумина, основното вещество в подправката, се подобрява, когато се комбинира с мазнини и течности с по-висока киселинност от 6 pH. Тъй като колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-висока е киселинността, кафето също се смята за подходящо с pH около 5.

Ако към кофеиновата напитка добавим и малко пълномаслено мляко например, стойността на киселинно-алкалния баланс ще стане точно толкова, колкото ни е необходима за по-добро усвояване на куркумина.

Снимка 522384

Източник: iStock

А в комбинация с неговите ползи получаваме и всички предимства на кафето с неговите над 1000 биоактивни съединения. Те поддържат клетките здрави, предпазват от сърдечно-съдови заболявания и ни поддържат по-млади.

Въпреки че куркумата и кафето съдържат някои различни видове антиоксиданти, които биха могли да се неутрализират помежду си, тази комбинация със сигурност носи много ползи за здравето ни, предава The Healthy.

Куркумата, ползите за здравето и защо да я консумираме по-често

Колко точно е полезна куркумата

Един корен - много плюсове

Кафето с щипка куркума, ако това ни в по вкуса, е само от един лесен начин да добавим полезната подправка към ежедневието си. Но не бива и да прекаляваме, защото кофеинът в големи дози може да има и обратния ефект.