Пак сме в този сезон, в който през ден подсмърчаме и постоянно се чудим какво още не сме пробвали, за да се предпазим от поредната настинка. Ето още една идея - златно мляко. Може именно то да е нашето спасение.

Златното мляко е напитка, която датира още от древността. Идва от Индия и първоначално е популярна предимно сред феновете на Аюрведа и практикуващите йога. Но славата му на магически еликсир бързо достига и другите страните и вече е познато по цял свят.

Как се прави

В зависимост от количеството, което искаме да си приготвим наведнъж, ни трябват следните съставки в различни пропорции. Посочваме тези за една чаша.

  • Около 150 мл неподсладено мляко по наш избор. Препоръчва се да бъде на растителна основа - соево, бадемово или кокосово. 
  • Една чаена лъжица куркума.
  • Малко парченце пресен джинджифил или половин лъжичка джинджифил на прах
  • Половин чаена лъжичка канела на прах
  • Една щипка млян черен пипер
  • Една чаена лъжичка мед или кленов сироп
Снимка 387198

Източник: iStock

Всички тези съставки се смесват и се поставят на котлона. Сместа се загрява, но не се изчаква да кипне. Държим я на слаб огън около 10 минути, за да може млякото да поеме ароматите и полезните съставки. След това прецеждаме и пием.

Ако направим по-голямо количество, можем да изчакаме да изстине и да го приберем в хладилника. Важно условие е златното мляко да се изконсумира до пет дни след направата, като предварително се загрява.

Защо е полезно

Антиоксиданти: Всички съставки в златното мляко са богати на тях. А те, както знаем, са изключително важни, защото защитават клетките от оксидативен стрес. Така сме по-защитени от свободните радикали, както и от развитие на инфекции и онкологични заболявания.

Кости: Неслучайно златното мляко е предпочитана напитка от практикуващите йога в Индия (а и не само). Тя се грижи за здравето и гъвкавостта на ставите и костите и предпазва от възпаления в тях и в целия организъм. А последствията могат да бъдат доста сериозни.

Куркумата и джинджифилът се препоръчват за консумация в големи доза от хората, страдащи от остеопороза и артритни заболявания и дори се смятат за по-ефикасни от редица лекарства.

Снимка 387233

Източник: iStock

Мозък: Тук основната заслуга е отново на куркумата. Според различни изследвания, тя подпомага развитието на мозъчните клетки и създаването на нови връзки. Предпазва и от заболявания като Алцхаймер. Канелата също подобрява мозъчната функция и живота на хората, страдащи от Паркинсон. Джинджифилът пък пази мозъкът ни млад.

Сърце: Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат водеща причина за смъртност у нас. А за да се предпазим от тях, трябва да консумираме златно мляко. Основните съставки в него са доказали своя ефект върху лошия холестерол и триглицеридите, както и върху проводимостта на съдовете.

Кръвна захар: Лечебната напитка повлиява положително и високите нива на кръвна захар, благодарение на джинджифила и канелата.

Канелата редуцира абсорбирането на глюкоза след като сме се нахранили и прави клетките по-резистентни към нея. Така се избягват резки скокове в нивата на кръвната захар и след с до 30% по-предпазени от развитие на диабет.

 

Настроение: Доказано е, че куркуминът (основната вещество в куркумата) има положителен ефект върху върху признаците на депресия и повишава настроението. Ефектът при някои дори е близък до този от антидепресантите.

Имунна система: Когато имунитета ни спадне по една или друга причина, ставаме лесна жертва на бактерии и гъбички. За да си нямаме подобни неприятни проблеми, приемаме златно мляко. В Индия то е на почит като лекарство за настинка и грип. 

Прясното мляко, настинката и грипът - как да действаме

Прясното мляко - вредно или не

Вековен казус

Храносмилане: Джиджифилът и канелата са наистина магьосници. Освен за всичко друго, изброено дотук, те са полезни и за храносмилателната система. Подуване, колит, неправилно функциониране на жлъчката, запек - решението е златното мляко, пише HealthLine.