В последните години знаем все повече за ползите от куркумата за здравето. Затова и подправката вече се нарежда гордо до джинджифила.

Основното вещество в нея е куркумин - той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, на които и се дължи добрата слава на куркумата. Ето и още няколко причини да я консумираме по-често.

Килограми

Изследване на европейски учени свърва куркумина със загубата на тегло и с намаляването на индекса на телесни мазнини. Смята се, че намалявайки възпаленията в организма, той се бори с наднорменото тегло, като междувременно подпомага изгарянето на мазнините. Но диетолози от САЩ препоръчват оранжевата подправка да не се консумира отделно, а като допълнение към здравословни ястия.

Снимка 482431

Източник: iStock

Артрит

Куркуминът е полифенол с противовъзпалителни свойства. Затова и се смята, че има способността да намалява болката, подуването и сковаността в ставите. Дори се препоръчва ежедневният прием на капсули с екстракт от куркумин по 500 mg.

Важно е да не надвишаваме тази доза, защото в противен случай може да се наруши абсорбцията на желязо, която пък е от решаващо значение за производството на червени кръвни телца. Препоръчва се и куркумата да се консумира заедно с черен пипер, за да се усвоява по-лесно.

Настроение

Възпаленията в тялото са предпоставка за редица заболявания, сред които и депресията. А щом куркумата се бори с тях, значи работи и за по-доброто ни настроение. Според анализ на различни изследвания от миналата година, жълтата подправка се справя успешно със симптомите на депресия и тревожни разтройства.

Снимка 482432

Източник: iStock

Кръвна захар

Учени са на мнение, че куркуминът може да действа и като хипогликемичен агент, който намалява и контролира нивата на кръвна захар при хора с диабет тип 2. По този начин се предотвратят и редица заболявания, като невропатия и нефропатия, пише The Healthy.

Алцхаймер

Хората в Индия страдат от това заболяване много по-рядко, отколкото тези в САЩ и в Европа. И учените се насочват към идеята, че причината за това може да е именно в куркумата - широко използвана както в индийската кухня.

Основата теория е, че куркуминът противодейства на плаките в мозъка, които възпрепятстват функциите и връзките на невроните. Освен това, подправката подпомага паметта и когнитивните ни функции, ако се консумира редовно.

Снимка 482437

Източник: iStock

Онкологични заболявания

Със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства куркумата се нарежда след естествените начини за превенция на рак. Според изследване по миналата година, куркуминът пречи на клетъчно-сигналните пътища в раковите клетки и по този начин забавя тяхното размножаване.

Мляко, куркума, джинджифил и канела - как да си направим златно мляко

Златно мляко за златно здраве

Щит срещу болестите на сезона

Сърдечно-съдови заболявания

Те са на първо място сред причините за смъртност в световен мащаб. И те често се предизвикват от възпаления, затова и куркуминът се препоръчва за здравето на артериите. Според последно проучвания, може да предпази сърцето и от исхемия - недостатъчно кръвоснабдяване.