Въпреки че добре знаем колко вредна е пластмасата и как трябва максимално да я избягваме в ежедневието си, пластмасовите кутии си остават едно голямо удобство, от което често се възползваме, дори и с гузна съвест. В този случай е добре да се заредим със съдове, които поне не съдържат най-вредните съединения като бисфенол-А. И дори тогава има някои продукти, които е най-добре никога да не попадат в тях.
Сурово месо
Дали сега сме го купили или част от него вече е сготвена, него със сигурност не бива да съхраняваме в пластмасови кутии. Причината е, че най-често те не се затварят пълно, което не е добре за съхранението му, а и може да се стигне до течове.
Освен това суровото месо може да съдържа бактерии, които умират при термична обработка, но остават по стените на кутиите и просто няма как да се изчистят. Затова най-добре за него да използваме стъклени съдове.

Източник: iStock
Суровото месо няма място тук
Лук, чесън и свежи билки
Техният аромат често превзема целия хладилник, но да го затворим в пластмасовa кутия също не е никак добра идея Вероятно се досещаме, че отмирисването му е трудна задача и съдът може и да остане неизползваем. Същото важи и за някои сирена с остра миризма. Свежите билки пък бързо ще загубят от своите ароматни свойства заради липсата на въздух.
Плодове
Тук включваме горски и цитрусови плодове, както и авокадо. В повечето случаи те се развалят по-бързо, когато се съхраняват в пластмасови съдове, където няма въздух и има висока влажност. И за тях по-добратa алтернатива също са стъклените контейнери.
Доматени сосове
Ако искаме да съхраним останалия ни сос от пастата например, най-добре е да не го правим в пластмасов съд, защото е доста вероятно след това просто да трябва да го изхвърлим. Причината е, че високата киселинност на доматите буквално разгражда пластмасата и тя се оцветява толкова силно, че дори е перманентно, обяснява Southern Living.

Източник: iStock
Някои храни правят пластмасата неизползваема
Мазни храни
Веднагa се досещаме, че не е никак добра идея да се съхраняват в пластмасови кутии, които след това доста трудно ще измием. Голямото количество мазнини също действа деструктивно и в храната може да попадне микропластмаса, която със сигурност не е препоръчително да консумираме. И именно мазните храни абсорбират най-голямо количество от вредните съединения в пластмасата.
Горещи храни и течности
Те също не сa подходящи за съхранение в пластмасови контейнери, защото високите температури водят до разрушаване на химичната структура на пластмасата и вече споменатото отделяне на вредни вещества. Затова ако искаме да използваме любимите си кутии, нека първо оставим храната да се охлади.