Независимо дали за да занесем обяда си в офиса, или за да ни бъде доставена поръчаната от заведение вечеря, храната ни често се озовава в пластмасови кутии. Факт е, че те могат да бъдат удобни, но се оказва, че крият и рискове за здравето.

Колко опасно може да бъде повторното използване на пластмасови бутилки и кутии

Колко опасно може да бъде повторното използване на пластмасови бутилки и кутии

И защо никога да не слагаме пластмасова кутия в микровълновата

В предишни изследвания учените вече са предупреждавали за възможните рискове за здравето на човек, причинени от пластмасовите химикали и микропластмасите, които навлизат в храната. Но ново проучване изтъква влиянието им по-конкретно върху сърдечното здраве.

За да достигнат до изводите, изследователите са провели проучването си в две части. В първата са изследвали хранителните навици на над 3000 души в Китай, фокусирайки се върху това колко често използват пластмасови кутии за храна за вкъщи и дали страдат от сърдечни заболявания.

Снимка 704550

Източник: iStock

Във втората част от изследването плъхове са били излагани на пластмасови химикали и микропластмаси, като са били напоявани с вода, която първо е била преварена, а след това пресипана в пластмасови съдове. Преварената вода е престоявала с различна продължителност от време (от една, през пет, до 15 минути), предвид че топлината ѝ значително увеличава замърсяването ѝ с химикали.

Изследването се позовава на предишни данни, които показват, че пластмасовите кутии, поставени в микровълнова фурна, могат да отделят до 4.2 милиона микропластмасови частици на квадратен сантиметър.

"Проучването показва излагането на пластмаса като значителен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, независимо от времетраенето", заключават изследователите, цитирани от NDTV.

Снимка 704549

Източник: iStock

Но освен връзката между пластмасовите съединения и сърдечните заболявания, учените подчертават също и установената по-рано връзка между чревното здраве и сърдечните заболявания.

По думите им резултатите показват, че поглъщането на тези отделени частици "променя чревната микросреда, засяга състава на чревната микробиота и модифицира метаболитите на чревната микробиота, особено тези, свързани с възпаление и оксидативен стрес".

За да намалим рисковете, свързани с пластмасовите химикали и микропластмасите, може да въведем някои промени в ежедневието си. Като например:

Как да намалим количеството микропластмаса, което поглъщаме ежедневно

Как да намалим количеството микропластмаса, което поглъщаме ежедневно

Полезни практически съвети

  • Да избягваме затоплянето в микровълнова печка на храна в пластмасови съдове.
  • Да избягваме прехвърлянето на гореща храна в пластмасови съдове, дори и за кратко.
  • Доколкото е възможно, да се опитваме да заменим употребата на пластмасови кутии със стъклени, метални или такива, направени от естествени материали, които са безопасни за съхранение на храна.
  • Когато поръчваме храна, да избираме заведения, които използват екологични или непластмасови опаковки за храна.
  • Да се опитваме да намалим поглъщането на микропластмаса чрез консумацията на храни и напитки.