Всички сме забелязали как с напредването на възрастта започваме да забравяме имена и случки, включително и от близкото минало. Появата на най-скъпото в живота - нашите деца, завишените отговорности, стресът и пандемията, допълнително затрудняват и забавят мозъчната ни дейност. Но и затова има решение.

Сложните въглехидрати, протеинът, полезните мазнини и храните, които подобряват паметта и концентрацията

Храните, с които мозъкът работи на пълни обороти

Правилното гориво

Причините да изгубим тази пъргавина на сивото ни вещество са много, но най-честият виновник да ни се губят спомени е безпокойствието. И това състояние в медицината е познато като мозъчна мъгла.

Учените най-често го описват като тревожно усещане, при което не сме на себе си. По този начин мозъкът ни алармира, че нещо не е както трябва. "Може да се развие по различен начин при различните хора", обяснява Майк Доу, доктор по медицина, психолог и автор на The Brain Fog Fix.

Снимка 524526

Източник: iStock

Най-честите симптоми са загуба на памет и енергия, както и постоянно мрачно настроение.

Добрата новина е, че тези състояния обикновено са временни и с някои промени в начина ни на живот можем да си върнем кондицията.

Храната

Доказано е, че "захарта и преработените продукти, които хранят лошите бактерии, водят до редица възпаление не само в тялото, но и в мозъка ни", обяснява доктор Сара Бриджис.

Резултатът от консумацията на сладки и тежки, богати на въглехидрати, храни е сънливст. Този "срив" всъщност е не само физически, но и психически. Защото около 95% от хормоните на щастието - допамин и серотонин, се произвеждат именно в чревния ни тракт.

Снимка 524528

Източник: iStock

Експертите препоръчват да включим повече противовъзпалителни съставки в дневното ни меню, за да си набавим нужното количество полезни бактерии. Разнообразни плодове и зеленчуци, пребиотици и пробиотици - това са продуктите, на които трябва да наблегнем.

Преяждането, мозъкът, инфра-лимбичната кора и каква е връзката между тях

Защо преяждаме

Причината въобще не е в апетита

Периодичното гладуване и по-дългите паузи между храненията до 10 часа на ден също помагат. Защото стимулират растежа на нови мозъчните клетки, един процес, по-известен като неврогенеза.

Стресът

Потокът от информация, било то от телевизията, социалните медии или електронната поща, допълнително ни уморява. Цялото това когнитивно натоварване - от множество задачи и грижи, краде от нашите психически резерви. И на мозъка му идва в повече.

Преяждането, мозъкът, инфра-лимбичната кора и каква е връзката между тях

Защо преяждаме

Причината въобще не е в апетита

Ето защо доктор Бриджис препоръчва да медитираме редовно, както и да правим почивки на всеки 90 минути, когато работим. Достатъчно е да се разходим, за да си сипем една чаша с вода, или да проведем телефонен разговор, за да облекчим стреса.

Сънят

Липсата на пълноценен сън също води до мозъчна мъгла, защото през нощта мозъкът ни минава в режим на "самопочистване", съветват от Real Simple.

Снимка 524527

Източник: iStock

Според ново проучване от 2020 г., кратките разходи рано сутрин, когато изгрява слънцето, и отново преди залез могат да нулират нашите циркадни ритми. Тоест, да настроят биологичния ни часовник за сън и събуждане, за да спим като къпани.

Сънят, мозъкът, деменцията и как спането действа прочистващо

Как сънят прочиства мозъка

И защо е наистина важно да спим достатъчно

Разбира се, ако всички тези промени в начина ни живот не успеят да разсеят мозъчната мъгла, не ни остава нищо друго, освен да се консултираме с лекар.